Pinsepastor anker dom for millionbedrageri

Pinsepastoren som sto tiltalt for bedrageri av 2,5 millioner kroner i Oslo tingrett, anker dommen på ett år og ti måneders fengsel.

43-åringen anker både på grunnlag av bevisvurderingen og lovanvendelsen og opprettholder ifølge aktor sin opprinnelige erklæring om uskyld.

I tingretten ble pastoren som kommer fra Rwanda, men er norsk statsborger, dømt til å tilbakebetale kursstøtte på 1,5 millioner kroner til Kristelig Studieforbund (K-stud).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overrapportering

Retten dømte pastoren for grovt bedrageri, falsk forklaring og dokumentforfalskning og la til grunn at det er foretatt en betydelig overrapportering av kurs K-stud utbetalte statsstøtte for. Det anses bevist at mange av kursene ikke er avholdt.

43-åringen skal i stort omfang ha forfalsket signaturer, ha oppgitt navn på kursholdere på ikke-eksistrende adresser og utformet kurssøknader som ikke korresponderer med faktisk avholdte kurs. Han antas også å stå bak en mengde store kontantuttak uten å kunne bevise at pengene har gått til å dekke utgifter til lokaler, bevertning og honorarer knyttet til kursvirksomhet slik de skulle. Mange bilag bærer tydelig preg av å være forfalsket. Retten fant ingen formildende omstendigheter i saken.

Kan bli avvist

Et dommerutvalg skal vurdere om det er grunnlag for ny rettslig prøving for Borgarting lagmanssrett. Om så skjer, vil avhenge av begrunnelsen for anken.

– Dette er en sakstype der lagmannsretten kan nekte saken fremmet, sier Porsmo til Dagen. Hun mener strafferammen tilsier at det ikke nødvendigvis blir noen behandling på lagmannsrettnivå. Hvis retten ikke finner at det er nye holdepunkter som taler for tiltaltes uskyld, kan saken bli avvist.

Forsvarer Robina Hossain har skrevet et støtteskriv til anken, men Porsmo har ennå ikke fått satt seg fullt ut inn i dette.

Hossain har ikke besvart noen Dagens mange henvendelser om saken.

Porsmo er fornøyd med dommen i tingretten selv om den ikke er helt i tråd med påstanden.

Beløpet som tiltalen omfattet, ble av retten nedjustert fra 2,5 millioner kroner til 1,5 millioner, fordi det ikke kunne utelukkes at noen av de innrapporterte kursene var blitt holdt. Med dette som utgangspunkt mener Porsmo at dommen er streng og i så måte følger påtalemyndighetens vurdering av alvorlighetsgraden i saken.