Ap-leder Jonas Gahr Støre mener forslaget er et kraftig signal til regjeringen om å endre kurs. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix.

Stortinget vedtok kutt i andelen kommersielle barnevernsplasser

Stortinget vedtok mandag å kutte i andelen kommersielle institusjonsplasser i barnevernet. Samtidig skal den offentlige andelen ikke reduseres.

Vedtaket ble gjort i forbindelse med et representantforslag fra Arbeiderpartiet om å fase kommersielle aktører helt ut av institusjonene og vurdere utfasing også fra resten av barnevernet.

– Vi håpet å få flertall for våre opprinnelige forslag, men registrerer at høyresiden mener at konkurranse og kommersielle selskaper hører hjemme i barnevernet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forslaget som nå ble vedtatt går ut på at ideelle aktørers andel av institusjonsplassene skal økes på bekostning av de kommersielle aktørene:

«Stortinget ber regjeringen sikre langsiktige og løpende avtaler med ideelle tilbydere av institusjonsplasser som fører til at andelen ideelle øker til om lag 40 pst. Innen 2025, samtidig som den offentlige andelen institusjonsplasser ikke reduseres.», heter det i vedtaket.

– Dette er et kraftig signal til regjeringen om å endre kurs. Vi må kunne være sikre på at de som driver med barnevern, ikke er mer opptatt av profitt enn av barnas beste, og i dag har flertallet på Stortinget beveget seg et godt stykke mot å styrke de ideelle aktørene og redusere muligheten til å hente ut store gevinster fra barnevernet. Det er gledelig, sier Støre.

Forslaget fikk støtte fra Ap, Sp, SV og KrF og MDG under voteringen.

Les også
– En ekspertise helt ute av kontroll
Les også
Mangedobling av barneavhør hos politiet
Les også
Til rettssak mot hemmelige barneavhør
Les også
Derfor blir ikke foreldre kontaktet med en gang
Les også
Ap: – Helleland sprer usannheter om barnevern