Terrorekspert: Trusselbilde har eksistert i lengre tid

Det har i lengre tid eksistert et ganske sterkt trusselbilde om jihadistisk terrorhandlinger i Spania, sier terrorforsker Hans Brun.

– Det er helt naturlig at politiet vurderer dette som en terrorhandling, sier han til nyhetsbyrået TT etter hendelsen på Las Ramblas i Barcelona.

Selv om man må avvente før man fastslår at angrepet har tilknytning til terror, finnes det mye som tyder på det, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er et av de mest velkjente stedene i Europa. Det minner om valg av sted i Berlin, Nice, London og Stockholm, fortsetterBrun, som er forsker ved Försvarshögskolan

Flere forsøk avverget

Spania ble utsatt for et storstilt og blodig terrorangrep i 2004 da 191 mennesker ble drept i et bombeangrep mot Madrids sentralstasjon. Spanske myndigheter har også advart mot jihadistisk terror i lengre tid.

– De har rullet opp en del sammensvergelser og forsøk. Men det har havnet i skyggen av hendelser i Frankrike, England og Sverige, sier Brun.

Også terrorekspertMagnus Ranstorp mener mye tyder på at det som skjedde i Barcelona, var et terrorangrep.

– Tilnærmingen er jo kjent fra det som har skjedd i Europa for øvrig, men det er veldig vanskelig å si sikkert før vi kjenner de konkrete detaljene, sier Ranstorp til TT.

– Men om det skulle være tilfellet, så har det vært mye aktivitet i Spania. 200 aktive jihadister er dømt for ulike typer terrorangrep, først og fremst i Barcelona og Madrid. Episenteret ligger i den spanske enklaven Ceuta og Melilla i Nord-Afrika, sier han.

Ikke overrasket

Ranstorp er ikke særlig overrasket over at det er Barcelona som var målet denne gangen.

– Det interessante er jo at spanske myndigheter har ganske god kontroll på jihadister. Omfanget er ikke like stort som i for eksempel Frankrike, men her har de misset, og det er litt overraskende, mener han.