LANSERER RAPPORT: Under Bønn f
...
LANSERER RAPPORT: Under Bønn for Oslo i neste uke lanserer tankesmien Skaperkraft rapporten "Oslo monitor 1.0" som blant annet kartlegger hovedstadens åndelige situasjon. Bildet er fra Bønn for Oslo 2017. Foto: Bønn for Oslo
Kartlegger Oslos åndelige nød i ny rapport
Del
– Rapporten sier noe om hva som er byens sosiale smerte, åndelige nød og kulturelle utfordringer, sier pastor Erik Andreassen som er talsperson for Bønn for Oslo.

Bønn for Oslo ønsker i samarbeid med Tankesmien Skaperkraft i år å utfordre både kristne ledere og næringslivet til å gjøre Oslo til en bedre by.

Over 20 ulike menigheter i Oslo skal i neste uke arrangere sin årlige bønneuke. I år skal søkelyset rettes på tre ulike sider av hovedstaden: byens åndelige, sosiale og kulturelle situasjon.

Temaene er knyttet til den nye rapporten «Oslo Monitor 1.0» som Tankesmien Skaperkraft har utarbeidet. 

��� Rapporten sier noe om hva som er byens sosiale smerte, åndelige nød og kulturelle utfordringer. Dette tar vi med som bønnetema under Bønn for Oslo, sier Erik Andreassen som er pastor i Oslo Misjonskirke Betlehem og talsperson for Bønn for Oslo.

Bønn for Oslo ønsker blant annet å bruke rapporten til å påvirke kristne ledere til å gjøre hovedstaden til en bedre by å bo i.

BLIR BØNNETEMA: Talsperson for Bønn for Oslo, misjonskirkepastor Erik Andreassen, forteller at temaene fra rapporten blir til bønneemner under Bønn for Oslo. Foto: Privat
 

Ensomhet, fattigdom og svart arbeid

Administrativ leder i tankesmien Skaperkraft, Ole Thomas Talset, sier at de har jobbet med rapporten i hele 2017.

– Vi håper rapporten kan bidra til at kirken og kristne ledere er med på å skape en positiv utvikling av Oslo by, sier han.

Rapporten kartlegger blant annet hvor mange som identifiserer seg med den kristne troen og går jevnlig til gudstjeneste, sosiale utfordringer som for eksempel ensomhet og fattigdom samt kulturelle samfunnsutfordringer som frafall i skolen og svart arbeid.

– Det som kanskje overrasket meg mest var dette med ensomhet. Undersøkelser viser at hver 5. nordmann, også i Oslo, føler seg ensom. I tillegg viser tall at det er omtrent 10.000 personer som ikke har noen nære fortrolige, forteller Talset.

Skaperkraft-lederen ønsker likevel ikke å svartmale bildet av hovedstaden.

– Oslo er en veldig bra by å bo i, men vi tror det er mulig å gjøre den enda bedre, sier han.

Vil utfordre næringslivsledere

Talset forteller at Skaperkraft også har hatt flere samtaler med representanter for byrådet i Oslo og andre offentlige etater for å forstå situasjonen og treffe der skoen trykker.

BEDRE BY: Administrativ leder i tankesmien Skaperkraft, Ole Thomas Talset, håper rapporten kan bidra til at kristne ledere kan gjøre Oslo til en enda bedre by å bo i. Foto: Fotobaren

– Vi har lyst å gi en forståelse, spesielt til kirkeledere og kristne næringslivsledere, om hva som er situasjonen i Oslo og hvordan både kirken og kristne ledere konkret kan bidra til å gjøre byen enda bedre å bo i, sier Talset.

Også Andreassen er opptatt av å utfordre næringslivet.

– Vi vil utfordre byens næringsliv til å tenke mer hensiktsdrevet for hva som er bra for byens innbyggere og ikke bare egen profitt, sier pastoren.

Han vil be for at næringslivsledere skal bli mer generøse.

– Det gis egentlig veldig lite fra næringslivet til sosialt og religiøst arbeid i frivillig sektor. Vi vil utfordre dem og be om mange generøse næringslivsfolk og bedrifter i Oslo fremover, sier han.

Inspirasjon fra New York

Pastorene i Bønn for Oslo, som tok initiativ til rapporten, har hentet mye inspirasjon fra New York og årets hovedtaler Mac Pier.

– Han er ikke først og fremst kjent for å være en taler, men han har vært en viktig figur i enhetsarbeidet i New York i mange år. Han er en pioner i enhetsarbeid i storbyer, sier Andreassen. 

Pier har ledet bønnearbeid i storbyen og ble utfordret av Tim Keller til å starte New York Leadership Center, som nå er en viktig katalysator for å engasjere kristne og kirker for å møte byens behov. 

– Det har vært en samlende kraft for kirkene i New York og har vært en inspirasjon for det arbeidet vi driver med å kartlegge byen og finne ut hva de reelle behovene er, sier Andrassen.

menighetsliv,menigheten,menighet,oslo,bønn for oslo,bønneuka for oslo,erik andreassen,tankesmien skaperkraft,skaperkraft,oslo monitor,oslo misjonskirke betlehem,ole thomas talset,mac pier,tim keller,timothy keller,new york leadership center