Oppfordrer til Vårt Land-boikott etter Mathisen-exit

Sinte lesere, en av dem en tidligere KrF-leder, sier opp Vårt Land-abonnementet etter oppsigelsen av sjefredaktør Åshild Mathisen.

Fredag ble det kjent at Åshild Mathisen får sparken som sjefredaktør i Vårt Land etter ganske nøyaktig to år i stillingen.

Oppsigelsen skjer etter at det for litt over en uke siden ble kjent at Per Magne Tveiten, styreleder i Vårt Land og konsernsjef i Mentor Medier, ikke lenger har tillit til Mathisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen skrev i går at flere av de ansatte i avisen er i sjokk etter den plutselige exiten, og Mathisen har de siste dagene mottatt massiv støtte, både fra profilerte politikere som KrF-leder Knut Arild Hareide og Ap-nestleder Hadia Tajik og fra privatpersoner.

«Si opp avisa!»

En av de som reagerer sterkt på konsernets behandling av Mathisen er Geir Gundersen, tidligere generalsekretær i Blå Kors.

Fredag skrev han følgende på Facebook:

«Skam over konsernstyret og konserndirektør Per Magne Tveiten som har sparka sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land. Gjennom media har vi fått innsyn i ulike aspekt ved denne konflikten. Og konklusjonen er klar: ei inkompetent konsernleiing har ikke makta å løyse intern usemje og samarbeidsproblem og veljar den dårlegste av alle løysingar: å sparke ein respektert leiar av konsernets viktigaste produkt. No ber Per Magne Tveiten om arbeidsro i Mentor Medier. Den bøna bør ikkje bli høyrt.»

Innlegget har i skrivende stund fått over 200 reaksjoner, og mange sier seg enige i Gundersens vurdering av situasjonen.

«Vi kan synliggjøre vår reaksjon med utmelding!» og «Vis forbrukermakt – si opp avisa med umiddelbar virkning!» er blant kommentarene under innlegget.

KrF-profil reagerer

En av de som fredag valgte å si opp både Vårt Land og Dagsavisen, som også er eid av Mentor Medier, er Valgerd Svarstad Haugland, fylkesmann i Oslo og Akershus og tidligere KrF-leder.

«Eg har sagt opp både Vårt Land og Dagsavisen i dag. Dagsavisen støtta nemlig eit brev/opprop mot Åshild. Dette er tragisk!» skriver Svarstad Haugland i Gundersens Facebook-tråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Svarstad Haugland er for tiden på ferie i utlandet og ønsket ikke å la seg intervjue i denne saken.

Underskriftskampanje

Det har også blitt opprettet et opprop mot oppsigelsen med navn«Støtte til Vårt Lands redaksjonelle profil».  Oppropet, som er initiert av to privatpersoner, har til nå fått rett over 450 underskrifter.

Dagen har ikke lykkes å komme i kontakt med abonnementsavdelingen i Vårt Land, og har derfor ikke tall på nøyaktig hvor mange som har valgt å si opp avisabonnementet som følge av Mathisen-exiten.

«Gufs fra 70-tallets partipresse»

Sjefredaktør og direktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen er kritisk til boikotten. Overfor Medier24 kommenter han det slik:

– Politisk innblanding i det som åpenbart er en personalsak rundt en redaktør, gir gufs fra partipressen og 70-tallet. Det synes jeg for øvrig at Trine Eilertsen i Aftenposten diskuterte godt i Aftenpodden her om dagen, sier Lysholm. 

Sjefredaktøren presiserer at Dagsavisen ikke er en del av det som nå pågår i Mentor Medier og Vårt Land. Og legger til:

– Jeg lurer på hva som hadde skjedd om Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre pluss en gammel partitopp som for eksempel Gro Harlem Brundtland hadde blandet seg inn i redaktørspørsmålet i Dagsavisen eller hvis Erna Solberg hadde kastet seg inn i kampen for en sittende redaktør i den gamle Høyre-avisen Aftenposten.

«Ikke si opp Vårt Land!»

Sent lørdag kveld ba Åshild Mathisen folk la være å si opp abonnementene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Mange reagerer på det som har skjedd, men vær så snill – ikke si opp Vårt Land! Flotte folk jobber hardere enn ellers. De trenger støtte, for avisa er under press. Ytre dere, still spørsmål og mobiliser for prosjektet – men la ikke de negative kreftene forplante seg», skriver hun på Twitter.