STORTINGET: – Den tiden er forbi, sier KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen om forskjellsbehandling mellom Den norske kirke og andre trossamfunn.

Nå havner orgelavgiften på finansministerens bord

Lederen for Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen (KrF), ber Siv Jensen om å gi alle trossamfunn rett til å slippe avgifter når de gjør store innkjøp fra utlandet.

– Dette er jo en merkelig forskjellsbehandling, sierKrFs finanspolitiske talspersonHans Olav Syversen til Dagen.

LES OGSÅ:Fikk sjokkregning på orgelkjøp

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Omfattes av loven

Med dagens ordning vil bare menigheter i Den norske kirke få tilbakebetaling av merverdiavgift på et tilsvarende innkjøp, mens andre trossamfunn vil måtte betale fullt beløp.

Avdelingsleder Marta Johanna Gjengedal iSkatteetaten, mener kompenasjonsloven er tydelig på hvem som har krav på kompensasjonsrett.

– Kirkelig fellesråd er omfattet av loven, skriver Gjengedal på e-post, og legger til:

– Etter kirkeloven skal blant annet utgifter til utbygging, drift og vedlikehold av kirker dekkes av kommunen. Dette er bakgrunnen for ulik behandling i forhold til andre trossamfunn.

Kommunene har egen ordning for momskompensasjon, og kirkelig fellesråd kommer inn under denne ordningen siden kommunene i hovedsak finansierer fellesrådene.

Syversen oppfatter dette som en etterlevning av at man tidligere har behandlet kirkelig fellesråd som en integrert statsenhet.

– Den tiden er forbi, sier Syversen.

LES OGSÅ:Krass leder slår tilbake mot kritikk

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skriftelig spørsmål

Finanspolitikeren vil gå videre med saken.

– Jeg tar det opp i et skriftelig spørsmål til finansministeren, og forhåpentligvis resulterer dette i at man kan få samme ordning også for andre trossamfunn, sier Syversen.

Han vil utfordre finansministeren på å gi alle menigheter et tilsvarende fradrag.

– Bør utvides

Syversen håper den positive særbehandlingen også kan utvides til å gjelde andre trossamfunn, men er spent på hvordan finansministeren vil håndtere saken.

– Det er nok avhengig av at hun går politisk inn i det, siden man rent skattefaglig muligens har en vanskeligere sak, sier KrF-politikeren.

Syversen mener det er viktig at lovverket oppfattes som rettferdig.

– Det må være et unntak som er konsistent, og som ikke skiller mellom en frimenighet eller en statskirkelig menighet, sier han til Dagen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.