USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) møter Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i Genève 14, januar. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB scanpix

Iran: – Ingen vits i å forlenge atomsamtaler

Å forlenge samtalene om Irans atomprogram er ikke i noens interesse, sier Irans utenriksminister etter et møte med sin amerikanske motpart.

– At vi ikke blir enige om en avtale, er ikke verdens undergang, fastslo utenriksminister Mohammad Javad Zarif etter et 90 minutter langt møte med John Kerry i München søndag.

Han sa også at han ikke synes det har vært nyttig med forlengelsen av samtalene etter fristen 30. juni i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både Kerry og Zarif deltar i helgen på en internasjonal sikkerhetskonferanse i München.

Krever sanksjoner fjernet

Omtrent samtidig som Zarif så ut til å utelukke enhver mulighet for at forhandlingene vil fortsette etter fristen 31. mars, varslet Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, at det ikke kommer på tale å vedta en avtale som strider imot iranske interesser.

– Våre forhandlere forsøker å ta sanksjonsvåpenet fra vår fiende. Hvis de greier det, er det bra. Hvis de mislykkes, bør alle vite at vi har mange andre måter å dempe dette våpenet på, sier han.

Han sa også at Iran er enig med USA i at «ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale».

Frist i mars

Kerry og Zarif har møtt hverandre to ganger under konferansen i München. Det har lekket ut få detaljer om de vanskelige forhandlingene.

Den siste tiden har skepsisen økt til hvorvidt Iran vil greie å bli enig med USA og de fem andre landene som deltar i forhandlingene – Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Kina og Russland – innen fristen i slutten av mars.

Landene inngikk en midlertidig avtale i november 2013 som følge av at det ikke var mulig å komme fram til en permanent avtale om hvordan Iran skal forsikre verden om at landets atomprogram ikke skal brukes til å utvikle atomvåpen.

Under press

Kerry og Zarif har møtt hverandre mange ganger, stort sett i europeiske byer. Begge er under press fra mer kompromissløse politiske fløyer i egne land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I USA truer politikere i Kongressen med å vedta nye sanksjoner mot Iran etter mars-fristen, i Iran er det frykt for at uteblivelsen av en atomavtale vil føre til at landets relativt pragmatiske president, Hassan Rouhani, mister innflytelse.

Å få på plass en atomavtale med Iran, ville vært en stor diplomatisk seier for president Barack Obama. Konflikten har nå vart i tolv år.

Les også
Biden uteblir fra Netanyahus tale i Kongressen
Les også
– Ønsker ikke krig, men frykter ikke Israel
Les også
Oppfordrer til å drepe Netanyahus sønner
Les også
Mossad og Netanyahu uenige om Iran-sanksjoner
Les også
Stortingspolitikere boikotter Iran-reise