– Vil vi ha en kontrollert eller en ukontrollert innvandring, eller skal vi finne en løsning hvor vi kontrollerer innvandringen samtidig som vi ivaretar våre humanitære forpliktelser? spør Sylo Taraku. Foto: Berit Roald / NTB SCANPIX

Foreslår full omlegging av asylsystemet

Asylordningen kan ikke gjelde for hele folkegrupper som lever i konfliktområder, mener Sylo Taraku, tidligere generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas).

Han foreslår en omlegging av hele asylsystemet og vil få kontroll på asylstrømmen ved å opprette leire utenfor Schengen-området, skriver Klassekampen.

– Ideen bak Schengen-samarbeidet er at vi skal ha én felles yttergrense og full bevegelsesfrihet innad. Nå opplever mange at kontrollen av yttergrensen ikke fungerer, sier Sylo Taraku til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Taraku har også vært underdirektør for Dublin-saker i Utlendingsdirektoratet (UDI) og jobber i dag med integrering i nettverket Likestilling, integrering og mangfold (Lim).

Nasjonal grensekontroll

Han viser til en undersøkelse som gir flertall i Frankrike, Storbritannia, Italia og Tyskland for gjeninnføring av nasjonal grensekontroll.

– Folk opplever at det kommer så mange at hvert land må få beskytte sine interesser, sier Taraku. Han mener at dersom vi skal bevare den interne grensefriheten i Schengen, må EU samarbeide med landene flyktningene passerer på veien til Europa, som Tyrkia.

– EU må samarbeide med transittlandene om å finne måter å sile flyktningene i transitt. En slik siling er dyr og tungvint i høykostland. Hvis man gjør silingen utenfor Europa, kan bosetting av de reelle flyktningene med beskyttelsesbehov skje mye mer effektivt, sier han.

FN-leire

– I praksis blir det snakk om leirer hvor FNs høykommissær for flyktninger er involvert. Jeg tror en slik løsning vil presse seg fram. Vi trenger rett og slett å få kontroll på strømmen, sier han og viser til at stemmer som Andreas Kamm i Den danske flyktninghjelpen som advarer mot at hele asylsystemet kan kollapse.

– Ingen land vil ha en ukontrollert innvandring. Hvis dette får fortsette, er jeg redd ytre høyrefløy vil få vind i seilene og få makt, sier Taraku.

Taraku står i år på 27. plass på bystyrelisten til Arbeiderpartiet i Drammen.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
PST koblet inn etter funn hos nye asylsøkere
Les også
Asylsøkere får mat og blir ønsket velkommen i Oslo
Les også
FN når ikke fram med nødhjelp til 420.000 syrere
Les også
Over 70 døde migranter i lastebilenFlyktningkrisen i Ungarn