Politiet brukte om lag en time på å få kontroll over situasjonen ved Trandum. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Asylopprør på Trandum: – De føler seg dårlig behandlet

Frustrasjon over soningsforholdene og nedverdigende behandling førte til opptøyene på asylinternatet på Trandum ved Gardermoen, ifølge advokater. Trandum-lederen mener langtidsinnsatte har seg selv å takke.

50-60 innsatte deltok i opptøyene som førte til at store politistyrker og brannvesen rykket ut søndag kveld.

15 innsatte er satt i arrest hos ulike politidistrikt etter bråket, ifølge Politiets utlendingsenhet (PU).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Advokat Zulifqar Munir har elleve klienter på Trandum. Han sier flere av dem nå sitter på isolat på grunn av hendelsen.

– De demonstrerer ikke mot sin egen sak om at de skal bli utvist. De demonstrerer mot behandlingen de får, at de føler de blir behandlet som mindreverdige mennesker, sier han til NTB.

Vil i fengsel

Ifølge Munir vil de innsatte heller i fengsel enn å sitte på Trandum, som huser personer som ikke har lovlig opphold i Norge og skal tvangsreturneres. I februar brøt det også ut opptøyer, ifølge advokaten.

– I kjølvannet av den demonstrasjonen forsøkte to av mine klienter å begå selvmord. Etter at jeg har snakket med alle, vil jeg vurdere om det er nødvendig å ta ytterligere skritt for å få gransket soningsforholdene der oppe, sier han.

Venter flere opprør

Økt uttransportering, flere internerte asylsøkere og tøffere forhold på Trandum vil føre til mer bråk og flere opprør, sier leder i Antirasistisk Senter Rune Bergland Steen til Aftenposten.

En annen advokat med flere klienter på Trandum, sier til avisen at det er frustrasjon over innstramminger i luftepauser i helgene, dårlige helsetjenester og mattilbud.

– Trandum er ikke bygget for langtidsopphold, men mange sitter der i månedsvis. Én har sittet der i hele 18 måneder. Forholdene der er mye dårligere enn i et vanlig fengsel, sier advokaten, som vil være anonym for å ikke utsette sine klienter for belastning.

Trandum tilbakeviser kritikk

På sine nettsider tilbakeviser Politiets utlendingsenhet kritikken om internatet, som de beskriver som et «moderne og tilpasset internat».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere av dem som oppholder seg lenge på internatet har ikke oppgitt riktig identitet til norske myndigheter, og sitter derfor selv på løsningen i sin egen sak, skriver PU.

– Mat og helsetilbudet på Trandum er godt innenfor hva som er forsvarlig og humant. Vi har også et aktivitetstilbud for dem som sitter her i mer enn 14 dager. Dette stedet driftes etter samme lest som et fengsel, selv om det ikke er et fengsel, sier leder for internatet, politiinspektør Ståle Sørmo, til Aftenposten.

Kuttskader

PU opplyser at to av avdelingene for enslige menn foreløpig er ute av drift. Det har ikke kommet melding om noen skader blant ansatte eller innsatte, utover kuttskader, ifølge PU.

Trandum ble i 2010 stengt av Arbeidstilsynet og Europarådets torturkomité refset forholdene med overfylte celler, dårlig mat og utstrakt maktbruk i form av sikkerhetsceller. I 2012 brukte regjeringen rundt 120 millioner på nybygg og bedre standard på Trandum etter flere år med uro og bråk.

Les også
50 personer i bråk på asylinternatet ved Gardermoen
Les også
Sjokk i Stavanger etter retur av RezaReza-saken
Les også
Reza-saken avvist - sendt tilbake til Afghanistan