UDI-direktør Frode Forfang mener EU må ta ledelsen i å skape et nytt internasjonalt system for å gi flyktninger mulighet til å komme seg vekk fra krigsområder på lovlig vis. Foto: Sindre Glende / NTB scanpix

UDI-direktør mener asylretten skaper frykt

Det er umulig å beholde asylretten samtidig som man henter flere kvoteflyktninger til Europa, mener UDI-direktør Frode Forfang. Han håper EU vil ta ledelsen for å utvikle et nytt internasjonalt system.

Forfang har tatt til orde for å skrote asylsystemet og erstatte det med en kraftig økning i kvoteflyktninger som hentes fra konfliktområdene og flyktningleirer utenfor Europa.

– Det er ikke mulig å ha et system som baserer seg på begge deler, det vil ikke være mulig å få oppslutning om det, sier Forfang til NTB, etter på ha oppsummert fjorårets asylrekord på en pressekonferanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Folk oppfatter det som at myndighetene ikke har innvandringen under kontroll. Risikoen for et tilbakeslag i en sånn situasjon, er veldig stor. Det skaper fremmedfrykt og mindre vilje til å hjelpe flyktninger, sier han.

Nasjonale løsninger

I dag preges Europas svar av nasjonale tiltak som innstramminger og grensekontroller, gjerne besluttet i all hast. Forfang mener asylretten er en av årsakene til disse reaksjonene.

Han mener likevel EU vil være avgjørende for å finne fram til nye måter å håndtere masseflukt på internasjonalt:

– EU må lage forpliktende ordninger. Det må skje i samarbeid med FN, men EU må ta en hovedrolle, sier Forfang.

Skal EU da ensidig si opp asylretten? spør NTB.

– Nå går vi inn i for mange detaljer. Det er viktige detaljer, men jeg vil ikke ta diskusjonen så langt, sier han.

Realistisk?

Forfang medgir imidlertid at det er usikkert om det er realistisk å få til et nytt system, hvor flyktninger ikke må ty til menneskesmuglere for å søke beskyttelse.

– Situasjonen gjør at denne debatten er moden. Hvilken realisme det er i det, er det vanskelig å ha en formening om, sier UDI-direktøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han tror imidlertid at et Europa som opplever å ha flyktningankomstene under kontroll, ville være mer villig til å hjelpe.

Forfangs forslag har blitt positivt mottatt i flere norske partier, men SVs Karin Andersen kaller det hasardiøst og frykter at det vil kunne ende med et dårligere system som gir færre beskyttelse.

Les også
Nav-direktøren: Norge ikke gode nok på integrering
Les også
UDI venter opptil 60.000 asylsøkere i 2016
Les også
USA i gang med storstilt deportasjon av migranter
Les også
Mange oppfyller ikke Listhaugs krav for opphold
Les også
Asylinstruks skaper uro i UDI