Solberg vil ha nordisk enighet om grensekontroller

Nordiske land må bli enige om når og hvordan grensekontrollene mellom landene skal opphøre, mener statsminister Erna Solberg (H).

Flyktningkrisen har ført til at bådeSverige, Norge ogDanmark har skjerpet kontrollen med grensene, noe som har bidratt til å redusere antallet flyktninger og migranter til Norden.

– Både Norge ogFinland er på en måte skjermet på grunn av den svenske og danske grensekontrollen. Men vi vet at dette ikke kan fortsette til evig tid, saSolberg etter en arbeidslunsj med Finlands statsministerJuha Sipilä lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis dette skal endres på, så må vi være enig innad iNorden om tidspunkt og måten det skal gjennomføres på, sier Solberg til NTB.

Jobbe sammen

Finland tok initiativ til et nordisk møte på sidelinjen under giverlandskonferansen forSyria som foregikk iLondon i februar. Siden har nordiske ministre hatt en rekke møter for å utveksle informasjon om håndteringen av flyktningsituasjonen.

Lørdagens møte ble holdt iHolmenkollen i forbindelse med VM i skiskyting. Den finske statsministeren mener samtalene med Solberg var «produktive».

– Vi diskuterte den siste utviklingen mellomTyrkia ogEU, i tillegg til situasjonen i både Norge og Finland. Vi sammenlignet lovgivningen i våre land, sier Sipilä, som mener det er rom for å utvide det nordiske samarbeidet om flyktningspørsmål.

– Vi kan samarbeide tettere ved å utveksle informasjon og jobbe for internasjonale løsninger, sier han til NTB.

Diskuterte Russland

Forholdet til det felles nabolandetRussland sto også på agendaen under møtet mellom de to statsministrene.

Da asylstrømmen stanset overStorskog i fjor høst, begynte asylsøkerne å komme over grensen til Finland i stedet. Siden 29. februar har imidlertid ikke en eneste asylsøker kommet fra Russland til Finland.

– Vi har hatt en god gjennomgang. Jeg har blitt informert om dialogen man har hatt internt før man nå har fått sortert disse spørsmålene på finsk side, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi samkjører ikke politikken overfor Russland, men utveksler informasjon. Det er viktig for det ene landet som skal snakke med Russland, å høre hva det andre har snakket med dem om. Det kan inspirere til litt enighet rundt dette, sier hun.