Innvandrings- og integreringsm
...
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) svarte på spørsmål om den omstridte utsendelsen av asylsøkere til Russland i Stortinget tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Regjeringen vurderer å returnere asylsøkere til Sverige
Del
Om nødvendig vil regjeringen innføre en nødparagraf slik at asylsøkere som kommer til Norge via Sverige, kan bli avvist ved grensen, opplyser innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Vi må være forberedt på det verste. Vi kan ikke havne i en situasjon som Tyskland og Sverige befinner seg i, og må om nødvendig stramme inn mer, sier Listhaug til NRK .

Fredag ble det klart at russiske myndigheter nekter å ta imot avviste asylsøkere fra Norge over grensen ved Storskog i Finnmark. Politiets utlendingsenhet (PU) fikk melding om dette gjennom mediene. Listhaug selv avviser at situasjonen bærer preg av kaos.

– Flere prøver å si at dette er kaos. Vi sendte ut 200 før jul, og da ble det ikke mye oppmerksomhet rundt det. Men etter nyttår har mediefolk, hjelpeorganisasjoner og andre engasjert seg, og dermed blir det økt fokus.

Ministeren mener det politiske miljøet må stå samlet for å vise at Norge fører en streng asylpolitikk.

– Det kan eksplodere til våren om over en million flyktninger tar seg til Europa. Vi må ha en konsekvent asylpolitikk, sier hun.

– Vi har ute på høring nå 40 punkter om innstramming, og ett av dem er en nødparagraf, forteller Listhaug.

I praksis vil innføring av nødparagrafen bety at grensen til Sverige kontrolleres av grensevakter for å hindre at asylstrømmen øker inn til Norge.

----------

Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden - og følg også debatten på våre Facebook-sider .

Les også:

Ansatt knivdrept i flyktningbolig i Sverige

Solberg: Alt kommer ikke til å gå på skinner

Over 12.000 fikk norsk statsborgerskap i 2015

NOAS stevner Politiets utlendingsenhet

Kirkeasylanter vil ikke bli med til asylmottak