Hareide avviser at KrF vingler

– Vi står fast på politikk der vi sikrer at innstrammingene vi er med på ikke ødelegger integreringen, sier KrF-leder Knut Arild HAreide.

Lørdag tok KrF-leder Knut Arild Hareide et oppgjør med Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringens asylpolitikk.

SE VIDEO:Hareide taler til KrFs landskonferanse

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har skapt stor debatt på Dagens nettside og Facebook-side.

«Nei, Hareide, problemet er absolutt ikke Listhaug, problemet er deg ! Du er utrolig vinglete og illojal, og snur hele tiden kappen etter vinden», skriver en kvinne.

– Du sender et spark til Listhaug?

– Jeg vil ikke si at jeg sparker, jeg har bare svart. Hun ønsker en debatt om dette, sier Hareide.

Partilederen sier han kjenner på en uro for den krevende situasjonen, men vil understreke at «dette er noe vi kan greie å få til».

Avviser vingling i KrF

Han avviser at KrF selv vingler når de er med på asylforlik, men ikke vil bli med på alle Listhaugs forslag til innstramminger.

– Vi kommer ikke til å støtte alle innstrammingsforslagene. Stortingsgruppen skal gå gjennom forslagene. Vi er med på forliket, men Sylvi Listhaug går lenger, og kan ikke forvente at vi skal gå med på det. Vi kaller ikke det vinglete, sier han.

– Er det noen som vingler, er det regjeringen som sier at de skal holde seg innenfor internasjonale forpliktelser og samtidig har en praksis som de ikke kan garantere er innenfor, sier partilederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF er særlig skeptisk til forslag til innstramminger som rammer mindreårige, enslige asylsøkere og gjør det vanskeligere med familiegjenforening.

– Midlertidighet ligger i forliket, men regjeringen trekker det inn i familiegjenforening. Det viser hvor komplekst dette blir.

Asylspark

– Det er helt riktig å gi det asylsparket til Listhaug, sier KrFU-leder Ida Lindtveit til Dagen.

– Det er avgjørende at KrF står på en human og rettferdig asylpolitikk i tidene som nå kommer. Vi må sikre at menneskerettigheter blir fulgt og at mennesker blir behandlet med respekt og verdighet, sier Lindtveit.

Hun mener at KrF må ta sin rolle mer på alvor enn moderpartiet har gjort hittil.

– Når vi ser konsekvensene av regjeringens politikk må vi i enda større grad sikre at menneskerettighetene blir fulgt. Vi får henvendelser fra FN og advokater som sier at det ikke er tilfelle. Her har KrF en viktig rolle i å si at når internasjonale konvensjoner ligger til grunn, må de følges i praksis, sier Lindtveit.

Ikke ødelegge integrering

Hareide er glad for KrFU engasjement, og viser til at Lindtveit selv er med i stortingsgruppen som denne uken skal ta stilling til 40 innstrammingsforslag fra regjeringen.

– Jeg kan allerede nå si at de delene som vi ikke føler er del av forliket, vil vi ikke forplikte oss på å støtte. Vi står fast på politikk der vi sikrer at innstrammingene vi er med på ikke ødelegger integreringen, sier Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Human eller ansvarlig

Under lørdagens debatt på KrFs landskonferanse på Gardermoen tok hun opp Hareides formulering «ansvarlig og rettferdig asylpolitikk».

– Vi har alltid tidligere sagt human og rettferdig asylpolitikk, påpekte hun.

– Det er ikke alltid jeg følge manus. Vi står for den samme linjen som vi alltid har gjort. Det er ikke vi som har vinglet, repliserte Hareide.

Overfor Dagen forklarer han at han aldri bruker «faste ordpar» i denne sammenhengen, selv om andre partier hamrer løs med begrepet «streng og rettferdig».

----------

Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden - ogfølg også debatten på våre Facebook-sider:

– Hvorfor skal flyktninger integreres Hareide? Kan du svare på dette? Er det ikke slik at flyktninger skal heim igjen så for det er fred i hjemlandet. Og hvorfor stusser dere ikke på at det stort sett er bare gutter som kommer. Ringer det ikke noen alarmklokker hos Krf? spørPer Traasdahl.

– Er vel mest interessant hvordan folk utenfor de indre kretser i politikken oppfatter dette ? AP sliter jo en del med samme problemet. Synes ganske mange politikere skyver Listhaug foran seg slik at hun fremstår som en ufølsom person. Det var vel snakk om noe forlik etc på Stortinget for kort tid siden om håndtering av flyktningesaker? spørNorvall Thormodsæter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

 

 

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.