En skole i Kungsbacka sør for Göteborg, som om kort tid skulle tas i bruk som asylmottak, begynte å brenne natt til søndag. Dette var det tiende asylmottaket som hittil i år har gått opp i flammer i Sverige, og åtte av brannene var trolig påsatt. Foto: TT / NTB scanpix

Oppretter asylmottak på hemmelig sted

Ti asylmottak har gått opp i flammer i Sverige i år, og i Umeå åpner de nå nye mottak på hemmelig sted av frykt for nye ildspåsettelser.

Bare i helgen brant tre asylmottak i Sverige, alle få dager før de skulle tas i bruk. Politiet mistenker at åtte av de ti brannene i svenske mottak hittil i år, kan ha vært påsatt.

Ingen er til nå pågrepet etter brannene, men mistanken går i retning av fremmedfiendtlige og høyreekstreme miljøer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tar ingen sjanser

Umeå kommune skal om kort tid åpne to nye mottak, men tar ingen sjanser og velger å hemmeligholde hvor mottakene skal ligge.

– Etter de siste ukers branner i det sørlige Sverige, er det ikke lenger greit å eksponere adressene. Det er en risiko for at vandaler får det for seg at de skal brenne ned lokalene også her, sier sosialdirektøren i kommunen, Ewa Klingefors til Västerbottens-Kuriren.

Skolebygninger

Helt hemmelig er det likevel ikke hvor de to mottakene kommer, ettersom det fra før er kjent at det dreier seg om to tidligere skolebygninger, den ene på Teg i Umeå og den andre i Holmsund.

Ifølge Klingfors er det snakk om midlertidige mottak for til sammen 150 asylsøkere, som vil bli sluset videre til mer permanente mottak i løpet av noen dager.

Etter planen skal de to mottakene åpnes i slutten av uka.

Trolig påsatt

Natt til søndag gikk en skolebygning i Kungsbacka sør for Göteborg opp i flammer, og natt til lørdag brant et mottak i Kånna rett sør for Ljungby i Småland.

– Mye tyder på at brannen var påsatt, sier operasjonsleder Henrik Jonasson i Ljungby til Smålandsposten.

Tirsdag gikk også et brakkeanlegg i Arlöv i Skåne opp i flammer, bare noen timer før det skulle tas i bruk som mottak for enslige mindreårige flyktninger. Også denne brannen etterforskes av politiet som mistenkelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Säpo følger med

Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) er ikke koblet inn i etterforskningen etter brannene, men de følger utviklingen nøye, skriver Expressen.

– I alle slike tilfeller der kriminelle eller nettverk som vi følger med på kan tenkes å stå bak, så følger vi med, sier Säpos pressesjef Sirpa Franzén.

Ingen brannfrykt i Norge

Statsminister Erna Solberg (H) tror ikke at det er grunn til å frykte at asylmottak blir påtent i Norge.

– Det er ingen grunn til å frykte det samme her hjemme, sier hun til TV 2.

– Det er utrolig viktig å jobbe med lokalsamfunnet når vi etablerer asylmottak. Det gjør vi også, men nå skjer ting veldig raskt, siden det er så mange som kommer, sier Solberg.

Les også
Når kristne flyktninger trues i Europa
Les også
Muslimer kritiserer Camerons plan mot ekstremisme
Les også
Tusenvis av asylsøkere kommer ingen vei på Balkan
Les også
2.000 asylsøkere til Norge i forrige uke
Les også
Solberg: – Vi trenger ikke frykte asylbranner i Norge