USIKKER: KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til asylmøtet mandag, før Frp skapte furore.

KrF ber Høyre avklare om det blir asylforlik

KrF-leder Knut Arild Hareide har bedt Høyre avklare om de vil invitere til et forlik om asylpolitikken.

– Vi er litt usikre på om Fremskrittspartiet ønsker å følge opp det statsministeren har sagt om brede politiske samtaler om et viktig tema. Vi er beredt til å gå i samtaler når det skjer, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagen.

Det hersker forvirring blant KrF-politikerne etter at Frps gruppestyre onsdag kveld gikk inn for å ikke gå med på et bredt politisk forlik om asylpolitikken. Frp trosser dermed regjeringen som forrige uke inviterte til et forlik da de la fram tilleggsnummeret til statsbudsjettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg forventer at en følger opp det statsministeren så tydelig har sagt, sier Hareide.

Forventer avklaring

Torsdag tok han kontakt med Høyres parlamentariske leder for å få en avklaring i saken.

– Jeg har tatt kontakt med Høyre og sagt at vi er klar til å gå i gang med samtaler når som helst, til og med søndagen, men jeg håper noe kan skje før den tid, bekrefter han overfor Dagen.

– Hvilke signaler får du av Høyre?

– Det er nok noe de tar til seg, så får de selv svare på hva de mener i denne situasjonen, men jeg opplever at Høyre er ryddig og konstruktiv. Mitt signal er at det er KrF også, sier Hareide.

Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre, vil ikke kommentere Hareides oppfordring torsdag ettermiddag.

Hareide varsler at han vil ta opp asyl og budsjett i fredagens tale til KrFs landsstyremøte.

Kaos

Onsdag samlet Kristelig Folkeparti stortingsgruppen til et ekstraordinært møte for å drøfte budsjett og asyl mellom klokken 13 og 15, opplyser kilder til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frps vedtak mot å inngå et bredt politisk forlik om asyl skaper «litt kaos» og gjør budsjettprosessen mer komplisert enn den var:

• Den ordinære budsjettforhandlingen startet denne uken mellom finanspolitikerne i KrF, Venstre, Høyre og Frp.

• Samtidig ble bistandsbudsjettet løftet ut og delegert til et underutvalg med utenrikspolitiske talspersoner fra de fire partiene: Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Per Sandberg (Frp), Sylvi Graham (H) og Torild Skogsholm (V). Utvalget skal gå gjennom innretningen på bistandsbudsjettet.

• I tilleggsnummeret til statsbudsjettet inviterte regjeringen til et bredt politisk forlik for sine forslag om innstramminger i asylpolitikken. Dette går nå Fremskrittspartiets stortingsgruppe imot.

Noe av det som forvirrer KrF er om Frp har tenkt å komme med flere tilleggsforslag, i tillegg til det partiet legger fram i regjeringens forslag. Et spørsmål er om partiet skal forholde seg til regjeringen eller stortingsgruppen til Frp i saken.

Innvandringskritiske Christian Tybring-Gjedde (Frp) har overfor Dagen stilt spørsmål ved hvorfor opposisjonspartiene absolutt ønsker et forlik. KrFs Kjell Ingolf Ropstad sier til Dagen at han tror et bredest mulig forlik vil være best for asylpolitikken, slik at man unngår politisk spill.

Forhandler

Torsdag ved 15-tiden var partene tilbake ved forhandlingsbordet om statsbudsjettet.

– Vi diskuterer de store tingene, men også helt konkrete ting, sa en hemmelighetsfull Terje Breivik fra Venstre på vei inn til statsrådssalen på Stortinget, ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er tredje dagen på rad at partene møtes for å forhandle om statsbudsjettet.

Møter Sandberg

Også underutvalget for bistandsforhandlinger hadde møter onsdag. KrFs mann, Kjell Ingolf Ropstad, sier til Dagen at han håper å endre innretningen på budsjettforslaget slik at flest mulig bistandskroner sendes ut av landet og til verdens fattigste.

Han forhandler blant annet med Per Sandberg fra Frp, som har uttalt seg kritisk til at KrF skal legge kjepper i hjulene for Frps innstrammingspolitikk. Ropstad opplever likevel at Sandberg er konstruktiv i forhandlingene.

Les også
Sandberg ber KrF bytte side
Les også
Syversen skulle gjerne sluppet Sandbergs salve
Les også
Her demonstrerer Himalpartner for første gangBistandskutt
Les også
Når politiske vedtak innhentes av realitetene