TRAKK FORSLAG: Stian Lavik fra Meland KrF trakk fredag mistillitsforslaget til justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Astrid Dalehaug Norheim

Trakk mistillitsforslag mot justisministeren

– Ryddig, sier partileder Knut Arild Hareide.

Stian Lavik i Meland KrF trakk fredag kveld mistillitsforslaget til justisminister Anders Anundsen (FrP) og stilte seg i stedet bak det nye forslaget fra resolusjonskomiteen.

– Hensikten for meg var ikke å fremme konstitusjonell mistillit, men å vise at den politiske tilliten er svekket. Det gjør at det nye forslaget er bedre, sa Lavik til fylkesårsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I det nye forslaget heter det at «tilliten mellom Storting og regjering har blitt satt på en alvorlig prøve» i forbindelse med regjeringen sin behandling av asybarna sin situasjon.

Der heter det at Hordaland KrF gir full støtte til stortingsgruppen «som håndterer denne situasjonen med stort alvor».

– Vi mener at det er en klokere vinkling, sa komitéleder Beate Husa.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Fornøyd

Partileder Knut Arild Hareide kaller det «ryddig».

– Det er ryddig å la stortingsgruppen gjøre vurderingene i denne saken. Det er mange tusen sider med dokument i stortinget som ikke er offentlig. De som til slutt vil vurdere den type spørsmål vil ha et annet breiere grunnlag å ta beslutningen på, sier Hareide til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understreker at han har notert seg engasjementet for asylbarna i Hordaland.

Fylkesårsmøtet skal vedta resolusjoner lørdag, men det er stor enighet om at det nye forslaget vil bli vedtatt.

Parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen hadde fredag den politiske hovedtalen til fylkesårsmøte.

– Forslaget gjaldt først og fremst asylbarna og ikke mistillit og krav om å få hodet på et fat, sier Syversen til Dagen etter debatten.

Minnet om ansvaret

I sin tale til fylkesårsmøtet minnet fylkesleder Pål Kårbø om at de har partilederen i forbindelse med behandlingen av resolusjonene.

– Det er en fordel og et ansvar, sier han.

Han advarte fylkesårsmøtet mot å være raske med å vedta mistillit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi skal ikke være raske med å true med mistillit og regjeringskrise annenhver måned. Det er alvorlig når det er regjeringskrise, sa Kårbø.

«Alvor»

Karl Johan Hallaråker fra fylkesstyret og sentralstyret formidlet også bekymring over behandlingen av asylbarna etter å ha vært på lokallagsmøter i Sogn.

– Når trauste sogninger sier at «dette går ikke an», da er det alvor.

Randi Nysæther fra Stord KrF takket partitoppene for jobben de har gjort med å «ta saken med asylbarna», men hun sendte samtidig en advarsel.

– Vi har en tendens til å stakkarsliggjøre andre land. Det finnes mange land utenfor Norge og Europa hvor det går an å bo selv om de ikke har den levestandarden vi har. Jeg har vært ganske mange ganger i Afrika. Selv der går det an å bo og være lykkelig, sa hun til applaus.

Også Tove Grønlund fra Bergen Vest KrF uttrykte glede over samarbeidet med Høyre og Frp og så gjerne at det ble sterkere.

– Det kunne ha vært enda enklere å være i regjering. Da kunne man ha sittet ved bordet, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun advarte fylkesårsmøtet mot å vedta mistillit til Anundsen.

– Asylbarna-saken er ikke den enkleste. Det er mange sider av den saka, sa hun.

Derimot fremhevet hun konvertittene.

– Det er viktig at vi har dem i bakhodet og kjemper for dem.

Hent barna hjem

Her er hele forslaget til resolusjon, som fylkesårsmøtet skal stemme over lørdag:

Tilliten mellom Storting og regjering har blitt satt på en alvorlig prøve i forbindelse med regjeringen sin behandling av asylbarna sin situasjon.

Den avtalen som KrF og Venstre inngikk med Solbergregjeringen, har Regjeringen og ansvarlig statsråd håndtert etter egen intensjon i manglende respekt for den inngåtte avtalen.

Dette har ført til stor uro ut over hele landet med svekket tillit til Regjeringen både i denne saken og generelt. Det har ikke minst blitt til stor skade med traumatiske opplevelser for uskyldige barn med fra før vanskelige oppvekstvilkår.

680 barn ble sendt ut av landet i fjor. 80 hadde vært her mer enn fire år. Dette er ikke bare høye tall, men en stor gruppe barn og enkeltskjebner.

Hordaland KrF gir full støtte til vår stortingsgruppe som håndterer denne situasjonen med stort alvor. Vi forventer at statsråd og regjering retter opp de skader asylbarna er påført, og at de viser i praksis at landet har en ny politikk i samsvar med de inngåtte avtaler.

Sakene til de utsendte asylbarna må tas opp på nytt, og hensynet til barns beste må veie tungt.

Les også
Ber KrF vedta mistillit til Anundsen
Les også
Anundsen har ikke vurdert å trekke seg
Les også
KrF krever ny vurdering av utsendte asylbarn
Les også
En statsråd som feilinformerer
Les også
Venstre og KrF lunkne til SVs asylforslag