Høring om lengeværende asylbarn på Stortinget. Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

NOAS: – Asylprioriteringene lå fast

Så sent som i juni i fjor skal Politiets utlendingsenhet (PU) ha slått fast overfor NOAS at lengeværende asylbarn fremdeles ble prioritert for utsendelse.

Det kom fram under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag.

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS sier PU var tydelige på at prioriteringene var de samme som før under et møte 25. juni i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kom ingen signaler om noen politikkendring, sa hun.

Nett-TV: Direkte fra høringen på Stortinget

På spørsmål fra Venstres Abid Raja fortalte Austenå at PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne var til stede under møtet, der det altså skal ha blitt sagt at prioriteringene var de samme som før.

Austenå la til at utsendelsen av lengeværende barn ble intensivert i løpet av høsten. Dette framstår som en klar kontrast til beskrivelsene justisminister Anders Anundsen (Frp) har gitt Stortinget om en «klar politikkendring».

I tildelingsbrevet fra Justisdepartementet til Politidirektoratet i januar ble det slått fast at prioriteringene skulle endres når det gjelder utsendelse av barn. Konkret skulle ikke lengeværende asylbarn lenger prioriteres spesielt for utsendelse, selv om barnefamilier fortsatt skulle prioriteres.

Austenå beskrev for øvrig denne endringen som «meget uklar».

Les også
– Høringen skal besvare tre spørsmål
Les også
Bare ett av to asylbarn får bli
Les også
KrF varsler asylhøring med tøffe spørsmål