ASYLBARN: Negin måtte flykte f
...
ASYLBARN: Negin måtte flykte fra Iran til Tyrkia etter utsendelsen. Nå håper hun å få komme tilbake til Norge. Foto: Flimmer Film
Ble kristen i Norge, måtte flykte fra Iran
Del
Negin Hekmatara (15) og familien ble ikke trodd av norske myndigheter på at de var blitt kristne.

– Jeg var redd for at de skulle drepe meg og selge lungene mine, og øynene mine og sånt. Jeg har hørt at de kan gjør sånt, sier Negin Hekmatara (15).

Blant lastebiler på en parkeringsplass i Tyrkia demonstrerer hun og broren Ramtin (10) hvordan familien flyktet fra Iran etter å ha blitt tvangsutsendt av Norge.

– En smugler tok meg under lastebilen, og da jeg holdt jeg meg fast, gikk han, forteller hun i en VGTV-serien Asylbarna som er produsert av Flimmer Film i samarbeid med Redd Barna.

Se videoen øverst siden her.

Familien kom til Norge i 2009 og ble kristne mens de bodde i Farsund. Der var de aktiv i pinsemenigheten Håpet.

Men norske myndigheter ble ikke overbevist om at de hadde konvertert fra islam. I januar i fjor ble Negin og familien tvangsutsendt, etter avslag på asylsøknaden.

– Urettferdig

I leiligheten familien bor i i Tyrkia forteller en tårevåt Negin om da politiet raste inn i huset og ba dem pakke i en liten bag.

– Jeg hadde bare lyst til å ta vennene mine med meg oppi bagen og ta de med meg, sier hun på sørlandsdialekt.

Men hun fikk aldri sagt ha det til vennene ansikt til ansikt. I et avskjedsbrev til venninnen Thea, ber hun henne hilse til alle og be for henne.

– Alle i teamet ble rystet av hva de faktisk har gjennomgått, og hvilke enorme ressurser de har selv, sier Ragnhild Sørheim, regissør for tv-serien, til Dagen.

– Vi mener at det som har skjedd med dem etter at de ble deportert, viser at det var feil å sende dem ut. Vi har laget filmen for å belyse asylbarnas situasjon. Den er forferdelig urettferdig, sier Sørheim.

Bestemor slo moren

Tilbake i Iran ville ikke slekten vite av dem, fordi det er ulovlig å konvertere.

Negin forteller om da bestemoren slo til moren fordi de hadde konvertert til kristendommen.

– Ho dytta ho ned i trappa, slo og dro i håret. Jeg var stressa og visste ikke hva jeg skulle gjøre.

Av frykt for egen sikkerhet flykter de ved hjelp av en menneskesmugler til Tyrkia.

Negin savner vennene sine i Norge. I Tyrkia er det vanskelig å få nye venner når hun ikke kan språket.

– Det er litt vanskelig å holde kontakt, jeg merker at jeg mister henne litt, mer og mer. Men jeg vil ikke at det skal være sånn heller, sier venninnen Thea i videoen, hjemme i Norge.

– Jeg føler familien min er Norge, jeg har ingen i Iran, jeg føler ikke at jeg er fra Iran. Det vanskelige skal gå over, en dag skal jeg ha det bra igjen, sier Negin håpefullt.

Hun elsker å svømme, men får ikke konkurrere på stevner i Tyrkia fordi hun er utlending.

– Frihet er veldig viktig for meg, det har jeg ikke om jeg går tilbake til Iran.

Håper på ja

Nå venter familien på svar på søknaden om status som kvoteflyktninger for FN og håper å komme tilbake til Norge. I mellomtiden kan de verken jobbe eller gå på skole i Tyrkia. Ved avslag risikerer de å bli sendt tilbake til Iran.

Jan Hoholm er pastor i pinsemenigheten Håpet og leder for støttegruppa i Norge. Nylig besøkte han familien i Tyrkia, som har både psykiske og helsemessige utfordringer.

– Det var nødvendig å oppmuntre dem litt. Det går greit, men det har vært tøft for dem, sier han til Dagen

Hoholm er optimistisk for at familien kan få komme til Norge som kvoteflyktninger.

– Vi er helt sikre på at FN vil akseptere at de trenger beskyttelse. De kan ikke sendes tilbake til Iran. Signalene som er kommet tyder på det, sier han.

Fordi familien har nettverk i Norge er det også håp for at FN vil sende dem hit.

I april skrev Dagen at familien falt utenfor avtalen mellom KrF, Venstre og regjeringen om å la lengeværende asylbarn få ny behandling av sine saker.

Klagen på avslaget på asylsøknaden skulle opp i lagmannsretten i august, men ble utsatt på grunn av sykdom hos Negins foreldre. Nå er den berammet til mai 2016.

asylbarn,asylbarna,asylpolitikk,asylsøkere,avslag,farsund,flimmer film,flukt,flyktning,fn,hekmatara,iran,islam,konvertering,konvertitt,kristendom,kvoteflyktninger,negin hekmatara,norge,politikk,ragnhild sørheim,tyrkia,udi,une,vgtv