Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil i løpet av de nærmeste dagene få se gjennomgangen av asylbarn-sakene. Foto: Torstein Bøe/NTB scanpix.

Anundsen fikk vite om 133 barne-tvangsreturer

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har i år fått detaljerte forhåndsvarsler om alle tvangsreturer av barn som kunne vekke oppsikt.

Varslene er kommet direkte fra Politiets utlendingsenhet (PU), skriver Bergens Tidende.

Varslene er et resultat av at PU har hatt stående instruks om å melde fra oppover i systemet, i forkant av alle tvangsreturer der det muligens kan bli støy i offentligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forberedt på spørsmål

I en epost fra Anundsens politiske rådgiver André R. Kolve, uttaler Anundsen:

– Det er riktig at departementet varsles i forkant av alle tvangsreturer som kan utløse offentlig oppmerksomhet. Disse varslene sendes til utvalgte personer i embetsverket og statssekretæren som jobber med asyl- og innvandringssaker. Dette gjelder alle utsendelser som kan skape medieomtale, en del av disse omhandler naturligvis også utsendelse av familier med barn. Hensikten med varslene er å gjøre departementet forberedt på eventuelle spørsmål fra mediene. Dette er en mangeårig praksis i departementet. Enkelte av disse varslene tilflyter også meg.

Kontrollkomiteen

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget besluttet torsdag å sende et brev til justisministeren hvor den ber ham avklare fire konkrete spørsmål knyttet til asylbarnsaken.

– Det syns jeg er veldig praktisk og bra, sa Anundsen til NTB etter møtet.

Blant annet blir Anundsen spurt om han kan «bekrefte at han selv og departementet ikke kjente til den manglende oppfølgingen før saken ble omtalt i Bergens Tidende».

NTB får opplyst fra departementet at svaret ikke vil komme fredag.

Les også
Anundsen må svare om asylbarna
Les også
KrFU og Unge Venstre krever at retur av asylbarn fryses
Les også
KrF krever stans i utsending av asylbarn
Les også
Utsendelsene av asylbarn fortsetter som før
Les også
POD og justisministeren beklager i asylbarn-saken