Mener politiet har brutt loven

En iransk asylsøker og konvertitt ble pågrepet av politiet for å uttransporteres av Norge hele 19 timer før fristen var gått ut.

– Dette er kidnapping, sier asylsøkerens advokat Asgeir Thomassen.

Han har hatt asylsøkere som klienter siden 1999, men kan ikke huske at han har opplevd noe lignende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Asylsøkeren ble pågrepet klokken 05:00 på morgenen samme dag som fristen for opphold gikk ut. 

Thomassen har nå anmeldt tjenstemennene for ulovlig frihetsberøvelse.

Iraneren kom til Norge i vinter. Han har, ifølge advokaten,blitt en kristen og latt seg døpe. Hans konversjon har likevel ikke vært et argument i søknaden om opphold.

11. august vedtokUtlendingsdirektoraktet at konvertitten ikke hadde krav om opphold i Norge.

16. august fikk advokaten opplysninger fra konvertitten om at hans foreldre hadde advart ham om å komme hjem.

– Det var nye opplysninger i saken, som jeg planla å sende tilUtlendingsnemnda. Det var innenfor klagefristen, men før jeg fikk sendt klagen pågrep politiet min klient, sier Thomassen.

Ifølge politiet skadet konvertitten seg selv i forbindelse med pågripelsen, og iraneren ble hasteinnlagt på sykehus.

Prest reagerer kraftig

Konvertittens prest bekrefter at iraneren ble døpt i sommer og er med i menigheten. Han kan også bekrefte at konvertitten er skadet. Onsdag ettermiddag kontaktet presten politiet og ba om å få besøke ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Politiet har nektet å opplyse hvor han er og gi adgang til å besøke ham. Han ble øyensynlig skadet under pågripelsen, men vi nektes å møte ham, sier presten til Dagen.

– Hvorfor vil du møte ham?

– Han er i vanskelig situasjon. Han har mye angst og fryktet at han skulle bli pågrepet, men vi forsikret ham om at han etter norsk lov ikke kunne bli utsendt så lenge han har lovlig opphold i Norge.

Presten reagerer kraftig på at han ikke får besøke mannen.

– Det er besynderlig at politiet og utlendingsmyndighetene bryter norsk lov og min rett i henhold til norsk lov å møte menighetslemmer. Det er et stort spørsmål ved hvordan politiet håndterer denne saken, sier presten.

Vurderer å anmelde politiet

Torsdag morgen får Dagen vite at presten likevel har fått besøke konvertitten. Men det etter å ha selv oppsøkt ham på sykehuset.

– To politikonstabler voktet rommet der han var innlagt. De nektet meg å se ham. Jeg henviste til norsk lov. Da ringte de til overordnede, som igjen kontaktet noen høyere i systemet. Først da lot de meg få lov til å besøke konvertitten. Politiet har gjort alt de kan for å hindre meg å besøke ham, forteller presten.

Nå vurderer presten å anmelde politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Svært alvorlig

Også advokat Thomassen er svært opprakt over måten politiet har håndtert saken på. Da han får vite at presten onsdag ettermiddag ble nektet å besøke konvertitten, svarer han:

– Vi kan ikke ha myndigheter som opptrer på denne måten. Dette går over alle støvleskaft. Det er svært alvorlig. Vi snakker her om elementere menneskerettigheter, sier Thomassen.

Dypt fortvilet

Presten frykter nå at iraneren blir sendt ut av landet snart.

– Det ser ut som om utlendingsmyndighetene vil presse gjenom utsendelse så raskt som mulig.

– Hvordan hadde konvertitten det da du snakket med ham onsdag kveld?

– Han hadde det ikke bra. Han er dypt fortvilet. Hvis han blir sent tilbake til Iran, havner han i fengsel, og vi vet alt for godt hva som skjer i iranske fengsler, sier presten.

Torsdag formiddag var Dagen tilstede på avdelingen hvor konvertitten er innlagt. Flere personer fra menigheten kom inn på avdelingen med blomster. To iranske konvertitter omfavnet hverandre. En kvinne brast ut i gråt.

– Vi ber for ham. Han er så redd, sier hun.