Norske misjonslån skaper utfordringer i Aserbajdsjan

Den norske misjonsorganisasjonen Normisjon har gjennom flere år tilbudt lån til flere tusen fattige i Aserbajdsjan. Etter at pengeverdien i landet ble nær halvert sliter mange med å holde forpliktelsene sine.

VG skriver at mange er blitt tvunget til å selge sine private gullsmykker, mens andre har fått lånene sine sendt til inkasso og er blitt tvunget til å møte i retten.

– Situasjonen som har oppstått er svært kjedelig, sier styreleder Ådne Berge i mikrokredittselskapet Viator Microkredit Aserbajdsjan LLC. Dette selskapet eies hundre prosent av Victor AS, som igjen er eid av det norske misjonsselskapetNormisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siden Victor både låner inn penger i dollar og låner ut i dollar, har store devalueringer i Aserbajdsjans valuta manat fått konsekvenser for selskapets lånekunder.

– Pengeverdien i landet ble nesten halvert, og gjelden til låntakerne nær fordoblet. Dette har ført til at mange kunder ikke har klart forpliktelsene sine, og lånene er blitt misligholdt, sier Berge, som er daglig leder i Victor AS.

– Situasjonen er ikke ønskelig, men vi har lånt inn penger fra internasjonale finansinstitusjoner og som våre långivere forventer å få tilbake.

Han sier at selskapet har inngått langsiktige betalingsavtaler med mange låntakere, i form av redusert rente eller utsatt betaling.