STORE LIDELSER: Denne 20 år gamle jenta kom til Leger uten grensers klinikk i Port-au-Prince på Haiti. Hun led av store blødninger, hull på livmor og tap av væske etter en abort utført av ikke-kvalifisert helsepersonell.

Tusenvis av kvinner dør av utrygg abort

For første gang peker Leger uten grenser på utrygge aborter som en av årets «glemte kriser» i verden.

– Hvert tiende minutt er det en kvinne som dør som følge av utrygg abort, sier Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser, til Dagen.

Hun viser til tall fra Verdens helseorganisasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mandag presenterte Leger uten grenser sin årlige liste over ti kriser de mener at media og samfunnet har lagt i glemmeskuffen. (Se listen nederst i saken).

– Hundretusener av mennesker er rammet i disse krisene. Hvorfor bryr vi oss ikke, spørs Hurum.

Mens Tsjad og Kongo lenge har stått på listen, er det første gang Leger uten grenser tar tak i utrygge aborter. Målet er først og fremst å få oppmerksomhet om saken.

– Det skrives nesten ingenting om utrygge aborter. Selv om det er et komplekst og vanskelig problem, er det viktig å løfte det fram og snakke om det, sier Hurum.

LES: De fleste sliter psykisk etter abort

Abort med jernstang

Særlig er utrygge aborter et problem i Afrika og Sør-Amerika.

– Jeg har kolleger som opplever det veldig sterkt når unge kvinner, som kanskje er voldtatt eller utsatt for krig, finner utveier når de ikke har tilgang på abort. Selv på steder der abort er ulovlig eller sosialt uakseptabelt, eller de ikke har tilgang på helseklinikker, vil de likevel gjennomføre aborter, med stor risiko for eget liv, sier Hurum.

En kollega opplevde at en jente i Sierra Leone hadde store indre blødninger fordi aborten var utført med jernstang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det førte til utlagt tarm, og hun kan trolig ikke få barn. Jenta overlevde, men aborten fikk enorme konsekvenser. Dessverre er vi vitne til slike historier, sier nødhjelpskoordinatoren.

LES: KrFU krever nullvisjon for aborter

Verne fosteret

Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen, generalsekretær for organisasjonen Menneskeverd, har ikke noe enkelt svar på hvordan utrygge aborter kan reduseres.

Hun skulle ønske det var mer oppmerksomhet på at dødeligheten ved fødsel er større enn ved utrygg abort. I 2013 døde 289.000 kvinner som følge av graviditet og fødsel, ifølge Verdens helseorganisasjon. 13 prosent døde som følge av utrygg abort. Resten døde av problemer etter fødsel eller høyt blodtrykk i svangerskapet.

– Hvordan kan man løse problemet med utrygge aborter?

– Selvfølgelig er det tragisk med hvert menneskeliv som går til spille. Men i bunn og grunn handler dette om hva man mener om abort og det lille barnet i mors mage, som også burde få et vern. Så blir det ene livet stilt opp mot det andre, sier Thorsen.

Menneskeverd er opptatt av «uretten det er at man tar liv av det lille mennesket i mors liv, uansett om det er legalt eller illegalt».

– At vi er for å verne om det lille menneskelivet betyr ikke at vi synes det er greit at kvinner dør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun tror forebygging som seksualundervisning og prevensjon kan være en løsning, når situasjonen tillater det.

– Men vi bør også se bredere på dette med kvinnehelse og oppfølging av kvinner under graviditeten og ved fødsel. Et av de største problemene internasjonalt er at kvinner dør i barnefødsel. Om ikke det er et satsingsområde for Leger uten grenser, forundrer det meg, sier Thoresen.

Fødsler og mental helse

Leger uten grenser har imidlertid tatt med dødelighet blant nyfødte i Pakistan på lista over glemte kriser. Også dette punktet er med for første gang.

– I Pakistan dør daglig 500 nyfødte. Alt for mange overlever ikke den første måneden i livet sitt fordi de ikke har tilgang på kyndig fødselshjelp. Alt for mange føder hjemme, der det er uhygieniske forhold og de har ikke godt nok utdanna jordmødre og leger, sier Hurum i Leger uten grenser.

Et annet nytt punkt på lista er mangel på mental helsehjelp.

– Hjelpeorganisasjoner har lite fokus på mental helse, så her må alle skjerpe seg. Psykologhjelp er det økende behov for etter traumatiske hendelser som jordskjelv, krig og flukt.

Leger uten grenser er fornøyd med medias oppslutning om pressekonferansen i går.

– Det er viktig å nå ut med historiene til de glemte menneskene, for kun da kan de får det bedre. Når det kommer til stykket er vi alle bare mennesker. Det kunne like gjerne vært meg, sier Hurum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De glemte krisene

Tsjad: Det er bare 500 leger i Tsjad, der malaria, underernæring og meslinger herjer. Samtidig kommer det mange flyktninger til landet.

Mangel på mental helsehjelp: Tre av fire fattige personer med behov for mental helsehjelp, får det ikke. Hvert år begår 600.000 av disse selvmord.

Utrygge aborter: Slike inngrep koster en kvinne livet hvert tiende minutt. Det gjennomføres omkring 20 millioner utrygge aborter hvert år. Det er store mørketall.

Kongos glemte provins: Vold og sykdom herjer i Katanga-provinsen i Kongo, men så godt som ingen hjelpeorganisasjoner er til stede. Det eksisterer ikke noe lokalt helsevesen.

Barn med hiv: Det trengs mer penger for å gi medisiner til alle barn med hiv. Uten medisiner vil alle barn født med hiv dø før de fyller to år.

Haiti: Den omfattende nødhjelpen etter jordskjelvet for fem år siden har i liten grad blitt brukt til helsehjelp.

Den sentralafrikanske republikk: Det borgerkrigsrammede landet har omkring 430.000 internt fordrevne. Både helsehjelp og mat mangler.

Nyfødtdødelighet i Pakistan: Hver dag dør 530 nyfødte barn i Pakistan, til sammen 194.000 i året. Det mangler leger og jordmødre og annenhver kvinne føder barnet sitt hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tuberkulose: 9 millioner mennesker utvikler tuberkulose hvert år. Utvikling av medisiner går sakte, fordi de som oftest rammes, er fattige. Dessuten er resistente former på frammarsj.

Malaria: Hvert minutt dør et barn av malaria, til tross for at det finnes både forebyggende tiltak og medisiner. Til sammen 600.000 mennesker dør hvert år av sykdommen.

Dør av abort

22 millioner utrygge aborter gjennomføres hvert år.

Det fører til at 47.000 mødre dør, de fleste tilfellene er i Afrika.

Over fem millioner komplikasjoner oppstår, som store blødninger, infeksjoner, hull på livmoren, skader nedentil, og at ikke hele fosteret kommer ut.

Utrygge aborter står for 13 prosent av dødsfall relatert til graviditet i hele verden. Andre årsaker er blodtap, komplikasjoner og infeksjoner etter fødsel, og høyt blodtrykk.

Kilde: Verdens helseorganisasjon, 2008.

Les også
Leger Uten Grenser maner til kamp mot glemte kriser
Les også
Ingen bedring i Sentralafrika
Les også
Situasjonen i Tsjad er en av årets glemte kriser
Les også
Leger uten grenser vil ha flere kriser i mediene
Les også
Flyktningene som verden glemte
Les også
Abortkampen som stilnetAborttall
Les også
AUF mener at KrFUs abort-moral sårer jenter
Les også
KrFU krever nullvisjon for aborterAborttall