Hanne Marie Pedersen-Eriksen leder en gudstjeneste i Volsdalen kirke i Ålesund.Foto: Arnfinn Mauren, Aftenposten

Per Arne Dahl vil ordinere lesbisk prest

Tunsberg-biskopen vektlegger at Hanne Marie Pedersen-Eriksen lever i et «ordnet samliv». Hun blir ordinert i Lier i september.

Mandag formiddag gjør Tunsberg-biskop, Per Arne Dahl, det klart at han vil ordinere Hanne Marie Pedersen-Eriksen, presten som forrige torsdag opplevde å bli slått i ansiktet på grunn av sin legning.

– Jeg står for det klassiske synet på ekteskapet som et forhold mellom kvinne og mann, og har ikke endret syn i dette spørsmålet, skriver han i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Helt uakseptabelt å slå lesbisk prest

«Enhetens embete»

Han melder likevel at han som biskop «er satt til å forvalte enhetens embete». Han viser til at det på to Kirkemøter har vært snakket om respekten for de to ulike syn i kirken og at dette spørsmålet ikke skal være kirkesplittende.

«I lys av dette, og for å bidra til en verdig ordning rundt ordinasjon og presteansettelse, er jeg åpen for å ordinere når vilkårene, som i dette tilfellet, er til stede og kandidaten lever i et ordnet samliv», skriver han.

Ordineres på hjemsted

Det er fra før kjent at Pedersen-Eriksen er tilbudt stilling som sjømannsprest i Miami, Florida. Før hun begynner der, er hun tilbudt prestevikariat i Norderhov i Tunsberg bispedømme. Hun har bedt Dahl om ordinasjon til prestetjeneste på sitt hjemsted, Lier i Tunsberg.

Ordinasjonen vil finne sted søndag 6. september i Frogner kirke i Lier.

LES: Lesbisk prest slått av kvinne

Nei i Møre

I april vakte det oppsikt da Møre-biskop Ingeborg Midttømme sa nei til å ordinere Pedersen-Eriksen til prestetjeneste. Et knapt flertall i Møre bispedømme valgte å tilby henne prestestilling i Sandøy etter at menighetsrådet innstilte henne enstemmig.

Ansettelsessaken skapte store bølger under Kirkemøtet i Trondheim da det ble kjent at den lesbiske teologistudenten hadde fått tilbud om prestestillingen i Møre bispedømme. Møre-biskop Ingeborg Midttømme ordinerer ikke lesbiske og homofilt samboende prester.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Først avviste hun at det var mulig at Pedersen-Eriksen ble ordinert i et annet bispedømme.

Da saken ble kjent under Kirkemøtet, samlet biskopene seg til et ekstraordinært, uformelt møte på kveldstid for å drøfte situasjonen.

Midttømme rådførte seg med jurist og tidligere ekspedisjonssjef i departementets kirkeavdeling, Ole Herman Fisknes. Ifølge ham har regelverket i praksis åpnet for ordinasjon i et annet bispedømme. Hun åpnet derfor for at Pedersen-Eriksen kunne ansettes i Møre.

Deretter samlet Midttømme bispedømmerådet sitt på kirkemøtehotellet for å orientere dem om utviklingen i saken.

Hatmail

Saken fikk det til å koke i sosiale medier og biskop Midttømme fortalte til Dagen at hun mottok hatmail.

Biskop Solveig Fiske i Hamar gjorde klart at hun gjerne kunne ordinere Pedersen-Eriksen.

For inntil et par år siden stod det i Møre bispedømmes utlysningstekster at prester som levde i homofilt samliv ikke ville bli tilsatt. For en tid tilbake ble teksten endret til at «samlivsform kan bli etterspurt og vektlagt», ifølge Aftenposten.

Les også
Abortklinikk beskyldes for organhøstingAbort i USA
Les også
Sus i serken på Oslo Pride
Les også
Lesbisk prest slått av ukjent person i Sarpsborg
Les også
Helt uakseptabelt med vold mot lesbisk prest
Les også
Bryllupsflukt fra kirkenEkteskap