Da Dagen godtok kvinnelige prester

I kvinneprestspørsmålet var det uenighet mellom Dagen-historiens to mest markante sjefredaktører.

En av de mest kontroversielle teologiske sakene som har vært behandlet i Dagens spalter de siste nesten hundre årene, gjelder spørsmålet om kvinnelig prestetjeneste. I denne betente saken skilte redaktør Arthur Berg lag med avisens første ansvarlige redaktør, Johannes Lavik.

Bibeltroskap faller ikke

I mai 1921 skrev Lavik på lederplass:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Det virker noe eiendommelig når man nå vil gjøre spørsmålet om kvinnelige prester i statskirken til et prinsippspørsmål hvormed bibeltroskapen står og faller. Det prinsipp som hevdes av professor Odland, professor Hallesby og andre, er allerede tilsidesatt i det praktiske kristelige arbeid. Kvinnelige prester vil ikke bety noe prinsipielt brudd med den praksis som allerede foreligger.»

Da tre kvinner ble presteordinert i den danske folkekirken i 1948, ble spørsmålet om kvinnelige prester igjen brakt på banen i Dagens lederspalter. Heller ikke her kan en spore noen prinsipiell motstand hos Lavik mot slik ordinasjon.

*Klikkher for å komme til e-avisen – og for å søke i det historiske arkivet (iarkiv-guiden kan du få mer info)

På spissen

Men da Arthur Berg overtok redaktørkrakken i 1955 ble tonet på lederplass en annen. Det var også i disse årene kvinneprest-saken ble satt mest på spissen i den kirkelige debatten.

3. mars 1961 ble det i statsråd gitt ordinasjonsløyve for Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås. 19. mars samme år ble hun ordinert i Vang kirke på Hedmark. I følge et telegram på side seks i Dagen 20. mars var hele 1200 mennesker samlet til ordinasjonsgudstjenesten.

Denne hendelsen og forløpet til ordinasjonsløyvet, ble bakgrunn for mange lederkommentarer. Spesielt var Dagen opptatt av å hevde at det staten her hadde gjort mot kirken, var uttrykk for en statsteologi som måtte betegnes som tyranni.

Tidligere i mars var det kommet fram at seks biskoper hadde uttrykt at de ville motsette seg kvinnelig prestetjeneste «selv om det skal føre til konflikt med statskirkelige bestemmelser».

Tyranniets lenker

Dagen-redaktør Berg skrev: «La det komme klart og tydelig fram at vår kirke er lagt i tyranniets lenker. La det bli kjent for all verden at Norges kirke har gjort et flertall av sine aktive troende hjemløse under sitt eget tak. La oss nå få drevet igjennom alle konsekvenser av loven om kvinnelige prester. Så vil kirken være et hjemsted for et lite mindretall av det aktive kirkefolk og for et flertall av rent nominelle medlemmer. Men den vil miste respekten hos alle. Noen annen konsekvens kan vi umulig se for en kirke som i en slik situasjon bøyer kne.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I et stort oppslag på førstesiden i avisen 4. mars 1961 var professor ved Menighetsfakultetet, Leiv Aalen, sitert. Han uttalte at «en kirkelig reform som blir heiet fram av den radikale presse, kan umulig tjene kirkens og kristendommen sak».

Dagen var også i debatt med Bergens Tidende om saken. I et tilsvar til det avisen hadde skrevet, kunne en på lederplass i Dagen 8. mars lese at »BT går med på at staten har legitim rett til å avgjøre teologiske spørsmål som berører kristenmenneskers tro og samvittighet. BT godtar denne stats-teologi som kirkelig gyldig. Vi betrakter statsteologi som tyranni».