Arken ankom Arendal forrige søndag.

Bli med inn i Noas ark

Med humor og undring gir Noas ark frelseshistorien til folket.

Solen glitrer i sjøvannet i Arendals havn. Mens småbåtene farter ut og inn til brygga, går mang en barnefamilie og turist inn i en mørk trekoloss av en ark.

SE VIDEO AV ARKEN HER

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den flytende bibelfortellingen har gjort stort suksess i Danmark, og dette året er det nordmenns tur til å oppdage bibelske fortellinger på nytt.

Noen rygger i døra når de ser inngangsprisen, mens andre bruker god tid i arkens mørke.

– Det er interessant å se tilbake på Det gamle testamentet som det er laga en veldig bra skildring av. Det er gjort en imponerende jobb, sier Vidar Hopen på ut og ned landgangen.

Sammen med familien har han brukt halvannen time på å gå gjennom utstillingen.

– Jeg er veldig imponert, sier Sissel Sletteberg. Datteren Ida Sofie Hopen (12) er overrasket over størrelsen på selve arken.

– Jeg trodde den skulle være litt mindre.

Plysjdyr og quiz

Du må gå inn med åpne øyne og åpent hjerte, oppfordrer brosjyren man får utdelt i billettluka. Samtidig får du et kart og en quiz med spørsmål, som kan besvares ut fra hukommelsen eller tekstene som ledsager utstillingen.

Rundt står det mange dyr i plysj, men det er ikke de som hovedsaklig fyller Noas ark. Store tredukker dominerer med utvalgte scener fra historier i Bibelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En enorm kreativitet er lagt ned i å skape et mangfoldig og innholdsrik opplevelse. Det blir nesten som et museum med alt fra digre ametyststener og lange giraffer, til statuer av martyrer og søndagsskolebenker fra 1910.

Noas sparkesykkel

Kampen mellom det gode og onde gjennomsyrer utstillingen. På øverste og fjerde dekk starter det hele med skapelse og syndefall. I fullt dagslys står Eva og Adam i sistnevntes drakt og utforsker frukten fra Kunnskapens tre. Midt i båten står Livets tre, som et enormt afrikansk baobab-tre, voktet av en engel. Røttene går helt ned til nederste dekk.

Tredje dekk er naturlig nok dunklere. Her passerer vi Kain og Abel før vi kommer til Noa. Dette er en av flere scener der man har tatt seg kunstneriske og humoristiske friheter.

«Hvorfor har Noa et skateboard», spør quizen. Noa er nemlig utstyrt med et slags sparkesykkel med et artig geitehode foran. Svaret er visst «fordi arken var så stor».

Rundt ham står tømrerutstyr og vinkrukker. Han lagde jo vin på sine eldre dager.

Moses på elven

Tregulvet knirker og det lukter treverk idet vi går gjennom stammen på Livets tre for å oppleve tolkningen av utgangen av Egypt. Et par mammuter og sjiraffer observeres på veien.

Abraham har løftet en kniv for å ofre Isak, og Moses koser seg i en kurv på en elv av glassbiter.

– Husker du historien om Moses som ble satt på vannet, sier en kvinne til to barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun leser opp de enkle sammendragene om personer og fortellinger.

– Mammaen til Moses var redd han skulle bli drept.

– Hvorfor?

– Husker du ikke det, spør moren og forteller videre.

LES: Arken er i Arendal

Slå på Goliat

De ti bud har fått bein å gå på etter Moses i voksen utgave. Bortenfor sitter Dalila klar med saksen over Samsons hår. Så kommer en advarsel om at det snart vil bli litt skummelt. Voksne oppfordres til å ikke la små barn gå alene i arken.

«Det gamle testamentet er ikke alltid hyggelig» står det på en plakat. «Men vær ikke redd, Det nye testamentet er ikke langt unna».

Til dyster musikk kommer vi ned i andre dekk og muligheten til å slå Goliat i hodet med jernstang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så begynner Det nye testamentet. Noen rom på rekke og rad viser evangeliet i et nøtteskall. Jesu fødsel. Død. Og oppstandelse. Jesus står i seierspositur på en sky.

Ved trappen til nederste etasje kan du ta deg tid til ettertanke og undring i en gammel og massiv, mørk skriftestol. Eller kikke på statuer av helgener.

LES: Nå er Johans ark ferdig

Speilsymbolikk

På nederste dekk blir kong Salomos historie om storhet og fall brukt som symbol på menneskelivet. Mens visdommen gav ham stor rikdom og klokskap i tvister, førte hans 1000 koner med seg andre guder inn i livet hans.

En rekke ødelagte eller forvridde speil skal forestille menneskers ødelagte hjerter og selvbilde

Til slutt ender man i et stort rom med karpedam og rolig musikk, der Livets tre begynner. Et stort, korsformet speil i et hjerte, henger mellom to store ametyststener. Speilet er det eneste hele speilet på dekket, og skal vise Jesu hjerte.

«Hva ser du», spør quizen.'

– Jeg ser korset! roper en liten gutt. Bak ham står et kors av de forvridde røttene fra Kunnskapens og Livets tre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det betyr at Jesus elsker oss, sier faren.

Les også
Glimt av glede
Les også
Arken er i Arendal
Les også
Sjokkert av det sjølvsagde
Les også
Vi vil aldri glemme
Les også
Flere melder seg ut av Den norske kirke