KAMP: Vi må bekjempe antisemit
...
KAMP: Vi må bekjempe antisemittisme, islamofobi, rasisme og ekstremisme, sier Børge Brende. Foto: Astrid Dalehaug Norheim
– Et Europa uten jøder er ikke Europa
Del
Børge Brende må nesten «klype seg i amren» når han ser situasjonen for jødene i Europa.

Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret for jødenes fremtid i Europa og for kristnes flukt fra Midtøsten.

– Jøder skal føle seg trygge i Europa. Et Europa uten jøder er ikke Europa, sa han i sin tale til Høyres landsmøte søndag formiddag. Landsmøtet svaret med massiv applaus som gikk over til taktfast applaus.

Brende tok frem angrepene i Paris og København tidligere i år.

– Møtet med rabbiner Melchior og et blomsterhav utenfor synagogen ble sterkt. Jøder skal føle seg trygge i Europa, slo han fast.

– La oss ikke i det 21. århundre oppleve det ekstremistene forsøkte i det 20. århundre. Vi må bekjempe antisemittisme, islamofobi, rasisme og ekstremisme. Vi skal forsvare ytringsfriheten og retten til å mene og være annerledes. Det er grunnlaget for vårt demokrati.

– Klype i armen

Etter talen sier Brende til Dagen at det er åpenbart at man må øke oppmerksomheten om forfølgelse av religiøse minoriteter.

– Vi kan ikke ha en situasjon hvor vi ikke har jøder i Europa og kristne i Midtøsten. Dette er det 21. århundre. Så ser vi alvorlige tilbakeslag knyttet til toleranse og inkluderdering. Det er nesten som man må klype seg i armen for å forstå at den type tilbakeskritt kan skje når man forventer at ting går fremover, sier Brende til Dagen.

KrF har foreslått en handlingsplan mot antisemittisme i Stortinget. Lignende forslag til handlingsplan er foreslått flere ganger tidligere uten å få støtte.

– Vil Høyre støtte forslaget?

– Jeg kjenner ikke detaljene i planen, så det må stortingsgruppen uttale seg om, sier Brende.

paywall
københavn,paris,rasisme,minoriteter,europa,børge brende,antisemittisme,høyres landsmøte