USA åpnet mandag sin ambassade
...
USA åpnet mandag sin ambassade i Jerusalem, etter å ha erklært byen for Israels hovedstad. Foto: AP / NTB scanpix
Norge deltok ikke under åpningen av USAs ambassade i Jerusalem
Del
Verken diplomater eller andre offisielle utsendinger fra Norge var til stede da USA åpnet sin omstridte ambassade i Jerusalem mandag. 

Nærmere 800 gjester var på plass da USAs ambassadør David Friedman hyllet president Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og åpnet en amerikansk ambassade i den okkuperte byen.

Friedman fikk stående applaus bare han nevnte Trumps navn.

– Vi kan takke én mann for dagens historiske begivenhet, Trump, sa Friedman, som selv har få palestinske venner.

USAs ambassadør er en ivrig tilhenger av bosetningene Israel har bygd på Vestbredden, og han har selv bidratt med store pengegaver til bosetningen Beit El.

Trump på storskjerm

Jubelen ble ikke mindre da Trump selv dukket opp på storskjerm og lovet å gjøre alt for å få i stand en fredsløsning.

Trumps datter Ivanka og svigersønn Jared Kushner, som er en nær rådgiver av presidenten, avdekket deretter en plakett på den nye ambassaden, også det til stor jubel.

Norge uteble

Rundt 30 land var ifølge israelske medier representert under en mottakelse i forkant av mandagens ambassadeåpning, men Norge var ikke blant dem.

– I likhet med de fleste europeiske land fant Norge det ikke naturlig å delta, sier pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har slutten seg til rekken av kritikere etter Trumps kunngjøring i desember, og mener USAs anerkjennelse av Jerusalem som israelsk hovedstad og ambassadeåpning i byen er et dårlig bidrag til fred i Midtøsten.

– Utestående spørsmål i konflikten mellom israelere og palestinere må løses gjennom forhandlinger. Dette gjelder ikke minst Jerusalems status, sa hun i desember.

 

paywall