Venstres stortingsrepresentanter går for julestengt Vinmonopol F.v. Pål Farstad, Abid Q. Raja, sekretær Ingvild Boe Hornburg, partileder Trine Skei Grande, nestleder Terje Breivik, Sveinung Rotevatn og Ketil Kjenseth. Arkivfoto: Lise Åserud, NTB Scanpix

Venstre vil stenge polet julaften

Partiets stortingsgruppe vil vektlegge hensynet til barn i familier med rusproblemer.

– Vi vil holde stengt julekvelden, sier Ketil Kjenseth, Venstres helsepolitiske talsmann, til Dagen.

Et stort flertall i Venstres stortingsgruppe vedtok onsdag ettermiddag at partiet går mot regjeringens forslag om at Vinmonopolet kan holde åpent på julaften.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi sender ut et viktig signal om at julaften, som primært er barnas dag, ikke skal være forbundet med negative opplevelser på grunn av alkohol, sier nestleder Terje Breivik.

– Dag å hegne om

Partiet vektlegger hensynet til barn med foreldre som sliter med alkohol.

– Det ligger ikke noe prinsipielt i dette. Vi har vektlagt den viktige samfunnsdebatten som går, og tatt hensyn til at det er et stort engasjement rundt hensynet til barna og at julekvelden er en spesiell dag for særlig barn. Sånn sett er det en dag å hegne om, sier Kjenseth.

På vippen

I sommer aksjonerte forfatter Paal-André Grinderud utenfor Stortinget og kjempet for symboldagen av hensyn til de utsatte barna som lever i familier med rusproblemer.

Han overbeviste KrF, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet om å gå inn for å stenge Vinmonopolet på julaften.

Regjeringspartiene har imidlertid ikke kunnet love det samme.

Dermed stod Venstre på vippen i saken.

Opprop mot julepol

Kjenseth avviser at partiets posisjon hadde noe å si for utfallet i vedtaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, dette var en runde der barneperspektivet var særlig viktig. Selvsagt har vi også lagt merke til det store engasjementet fra en del aktører som jobber mot rus. Det har vi satt pris på, sier Venstres helsepolitiske talsmann.

Blant annet leverte 22 aktører som Actis, Blå Kors, Norsk Kvinne- og familieforbund og KFUK-KFUM et opprop for julestengt pol.

Også Grinderuds historie og engasjement har bidratt til at Venstre-politikernes vedtak.

– Han har klart bidratt til å påvirke oss.

Les mer: Et håp for julaften

– Ta en for laget

Tirsdag formiddag bekreftet helsepolitisk talsmann, Torgeir Micaelsen, overfor Dagen at Arbeiderpartiet ikke vil støtte forslaget om å åpne Vinmonopolet på julaften.

– Nå er det opp til Venstre. Noen sa til meg at av og til i livet må man ta en for laget. Dette er en slik sak. Det koster folk som ikke har problemer med alkohol ingenting å ha en symboldag i året der de ikke kan kjøpe ting på Vinmonopolet, sa Micaelsen.

Les mer: En klem smeltet KrF i vinmonopolstriden

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alkohol og åpningstider

Regjeringen varslet i sitt grunnlagsdokument at den vil vurdere Vinmonopolets åpningstider

Paal-André Grinderud, som har skrevet og fortalt om oppvekst med en alkoholisert mor, frontet kravet om å la vinmonopolet være stengt på julaften

Kravet har fått støtte fra både KrF, Sp, Ap og SV

Les også
Regjeringen går inn for flere åpningsdager på polet
Les også
Venstres polferd
Les også
Tok med Grinderuds bok på talerstolenKrFs landsstyre
Les også
Høie ville ikke love stengte pol på julaften
Les også
Et håp for julaftenPaal André GrinderudPaal André Grunderud