KRITISK: F.v. Ruth Grung (Ap) og Olaug Bollestad (KrF) mener at norske politikere er pingler når de ikke våger å ta mer tak i alkoholpolitikken.

Mener alkohol er en hellig ku for politikerne

Olaug Bollestad (KrF) og Ruth Grung (Ap) mener det er på tide å ta tak i et av våre store samfunnsproblemer.

– Vi politikere er pingler, sier Olaug Bollestad,KrFs helsepolitiske talsperson.

– Vi tør ikke ta innover oss at alkohol er en stor utfordring. Det er advarselmerker på røyk og snus, men alkohol blir en hellig ku.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bollestad er bekymret for helseskadene folk pådrar seg ved misbruk av alkohol, og at gravide og sjåfører drikker.

– Regjeringen har kommet med gode tiltak for dem som har rusproblemer, men vi må også lage tiltak og forebygge, sier hun.

Da trengs det merking med informasjon om alkoholvarens innhold av energi, sukker, salt og fett. Og aller helst advarsel til gravide og sjåfører, mener Bollestad.

– Men så vil regjeringen vente til det er utredet i EU. Jeg lurer på hvorfor vi ikke kan gå først ut og utfordre EØS-systemet, slik vi gjorde med røykeforbudet, sier hun.

Feige politikere

I 2010 oppfordret Verdens Helseorganisasjon stater til å styrke tiltak for å redusere helseproblemer relatert til alkohol.

Ruth Grung fra Arbeiderpartiet er enig i at norske politikere er feige. Hun sier alkohol har vært en hellig ku og et ikke-tema i hennes parti.

– Ingen har turt å ta i det. Samtidig vet vi at alkohol ofte er inngangen til at folk får problemer med avhengighet av andre stoffer, sier Grung.

Alkoholdebatter

Torsdag møter helsepolitikerne Vinmonopolet på Stortinget som skal snakke om at grensehandel og tax free tar stadig større andeler av salget av alkohol og tobakk. Grung og Bollestad frykter for polets framtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I onsdagens Klassekampen raste Bollestad mot deler av regjeringens nye skjenkeforslag i kommunene.

Tirsdag ble hun skuffet da Stortingetstemte ned et forslag om å merke alkoholholdige varer.

Bollestad ønsker at flaskene skal merkes med tanke på allergikere, gravide og sjåfører og at mengden kalorier, sukker og fett skal oppgis.

Det ble imidlertid flertall for å utrede konsekvensene et krav om merking vil ha for EØS-avtalen, småskalaprodusenter og nasjonal lovgivning.

Gravide drikker

Bollestad mener det ble en snodigdebatt tirsdag.

Høyres Sveinung Stensland sa han ikke ville ha «regler som er i utakt med resten av Europa» eller vedta særnorske regler.

– Om gravide ikke skjønner at alkohol er skadelig før de kommer på polet, har vi et annet problem. Det er spesielt å ha varselstrekant på vinflaska. Det er merket med alkoholprosent, og det i seg selv bør være advarsel for folk, sa Stensland.

Fire av ti gravide drikker litt, ifølge enundersøkelse fra Universitetet i Oslo fra 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bevisstgjøring

Samtidig informeres ikke to av ti gravide om farene ved alkohol ved svangerskapskontroll, ifølge enundersøkelse gjort av Helsedirektoratet.

– Da har vi en utfordring som samfunn, mener Bollestad.

– Burde ikke nordmenn vite at det er farlig å drikke når de er gravide eller kjører bil?

– Jo, men problemet er at folk likevel gjør det, og det koster dyrt både for den som gjør det og dem de rammer.

Bollestad ønsker å bevisstgjøre ungdom på at de ikke kjører etter drikking.

– Når du sitter med flasken foran deg og er på veg ut, tenker du at «nå kjører du ikke», fordi du ser en advarsel hver gang du slår oppi glasset ditt, sier Bollestad.

Kultur med rus

Ruth Grung bidro i høst til å få opp alkoholsaker i Arbeiderpartiets helseutvalg.

– Det er bra at de nå tør å snakke om alkoholpolitikk. Vi løftet opp utfordringer som vi mener at Ap må jobbe med til landsmøtet, sier Grung.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En diskusjon er å kutte ut tax free-handelen, en annen handler om prisen på alkohol.

– Så har vi diskusjonen om i hvilken grad alkohol hører hjemme på idrettsarenaer. Videre er det for få tilbud til barn og unge som ikke er knyttet til rus. Det gjelder også voksne. Mange kulturtiltak er ofte knyttet til rus, gjerne som inntektskilde, sier Grung.

Foreløpig er det ikke aktuelt for Ap å innføre varselstrekanter på vinflasker.

– Vi er et stort parti, og må ta ett steg av gangen. I første omgang er vi med på innholdsmerking, slik Frankrike har innført, sier Grung.

Snakker om baksiden

Både Grung og Bollestad er opptatt av ikke å være moraliserende.

– Det høres ut som at vi ønsker å ta fra folk alt som er kjekt, men det kjekke har også en bakside. Det er baksiden ved alkohol jeg snakker om, sier Bollestad.

Grung er opptatt av at det er de fattigste og mest sårbare av oss som gjerne bukker under ved bruk av alkohol.

– Debatten handler ofte om komfort for det store flertallet, på bekostning av det store mindretallet som ikke mestrer at alkohol er så lett tilgjengelig, sier Ap-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har aldri hatt så mange penger, og flere har større forbruk. Da må vi tørre å merke alkohol, tørre å gjøre noe med prisen og tørre å gjøre noe med skjenketidene, sier Bollestad.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));