Ungdom fester seg syke i ferien

– Det er et vanvittig press fra vennegjengen på sydentur, forteller en av Sjømannskirkens frivillige som deler ut vann til norske berusede ungdommer i Syden.

Hvert år bruker rundt 15 frivillige fraSjømannskirken to av ferieukene sine på å dele ut over 35 000 vannglass om natten til norske ungdommer på feriestedene Magaluf på Mallorca og Ayia Napa på Kypros. Nå til helgen starter sesongen på Magaluf.

– Det er en god måte å få dem til å stoppe opp litt, og få i gang en samtale, fortellerCamilla Grimsby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun har valgt å bruke to av sine ferieuker på å vise omsorg for norske ungdommer på sydenfylla.

– Det føles veldig meningsfylt og vi møter så mye takknemlighet. Ungdommene er så utrolig glad for at det er noen voksne der, og det er en trygghet for dem å vite at de kan komme til oss, sier Grimsby.

Presser grensene

Ungdommene de frivillige fra Sjømannskirken jobber med på vannutdelingene er i alderen 17 til 22 år og for mange er det første gang de reiser på ferie uten foreldre.

– Det er ofte de trenger hjelp til å komme seg til legen, finne hotellrommet sitt eller rett og slett holdes mens de spyr. Det er et vanvittig jag, høyt tempo og et vanvittig press fra vennegjengen. De skal presse grensene og være den som tør og våger, forteller Grimsby.

Hun forteller om en norsk gutt som opplevde at hele kameratgjengen hans hadde jaget seg opp for å gå å finne en prostituert.

– Han var ikke helt med på dette og hadde gått veldig mange runder med seg selv. Til slutt kom han tuslende og spurte om han kunne få sitte med oss og fortalte at han ikke klarte være med på det vennegjengen gjorde, forteller hun.

Gjør ting de angrer på

Europeiske Reiseforsikring, som er med og støtter Sjømannskirkens vannutdeling, gjennomfører hvert år en reiseundersøkelse blant nordmenn. Den viser at mange unge gjør ting de angrer på når de er på ferie.

– En av tre under 30 år sier de har angret på noe de har gjort. Det kan være alt fra overdreven pengebruk til å ha ubeskyttet sex, sier Emma Elisabeth Vennesland, som er assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Årets undersøkelse viser også at alkoholbruken er svært utbredt.

– De aller fleste drikker alkohol på ferie. 98 prosent oppgir at de drikker, kun to prosent sier de ikke drikker. Det er en høy partyfaktor på ferierende nordmenn. Fire av ti sier at de har sett overstadig berusede nordmenn, sier Vennesland.

Reiseundersøkelsen tar også for seg psykiske problemer. I følge undersøkelsen har fire prosent opplevd at de selv eller noen i reisefølget har fått psykiske problemer eller angst på reise.

– Dette er ofte noe som følger med overdreven alkoholbruk, og aldersgruppa 16-30 år er overrepresentert her. På partydestinasjonene ser vi at lite søvn også spiller inn. Ungdommene fester seg syke, forteller Vennesland.

Europeiske har med utgangspunkt i sine funn utarbeidet et sett «Sydenvettregler» for ungdom og voksne på ferietur (se faktaboks).

Problematisk alkoholkultur

Psykolog Judith van Der Weele er bekymret for den norske alkoholkulturen.

– Nordmenn har en stolthet knyttet til at vi oppdrar barn uten vold og jobber for trygge liv uten mobbing, men ruskulturen som ligger i norsk oppdragelse får veldig liten oppmerksomhet. Dette er nok en av de mere skadelige sider ved norsk oppdragerpraksis, sier psykologen som opprinnelig kommer fra Nederland.

Hun mener Sjømannskirkens innsats er uvurderlig, også ved at den dokumenterer effektene av denne oppdragerpraksisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har alltid undret meg over den dobbeltmoralen som ligger i foreldrenes oppdragelse der det er en helt klar forståelse og vennlighet for at barn på sin ferd inn i voksenlivet skal eksperimentere med fyll og på en annen side si at det skal man ikke gjøre før man er 18. Det er ikke en god foreldreveiledning, sier hun.

For førstereisgutter og – jenter

Kommunikasjonssjef i Sjømannskirken, Linn Mevold Skogheim, sammenligner ungdommene som reiser for første gang alene til Syden med førstereisguttene Sjømannskirken i sin tid ble opprettet for å hjelpe.

– Vi gjør dette på bakgrunn av et behov vi har sett. Slik var det også da Sjømannskirken startet for 152 år siden. En så et behov for unge sjømenn på 15 år som reiste ut for første gang alene. Da også trengte ungdommene et annet tilbud enn å henge i baren hele tiden, forteller hun.

Sjømannskirken har allerede kirker i områdene der de deler ut vann. IAyia Napa har de drevet med vannutdeling siden 2012 og i Magaluf startet de i fjor. De har også prøvd å få til vannutdeling i Alanya i Tyrkia, men har ikke fått tillatelse fra myndighetene der.

– I Ayia Napa og Magaluf kommer vi til å fortsette dette arbeidet for vi ser at behovet er stort og at det øker fra år til år, sier Mevold Skogheim.

Først og fremst omsorg

Sjømannskirken er opptatt av at vannutdelingen skal være et tilbud uten for mye pekefinger, men med omsorg for ungdommene.

– Aller viktigst er å være et voksent medmenneske som kan være en samtalepartner, en støtte og et omsorgsmenneske som ungdommene trenger når de ofte er veldig beruset, sier Mevold Skogheim.

– Det viktigste er at ungdommen blir sett. At de vet det er et trygt sted de kan komme til når og hvis det skulle skje noe, sier Grimsby og legger til at den fysiske effekten vannet har også er svært viktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtaler om tro

Vannutdelingsprosjektene har heller ikke som mål å være evangeliserende, men de frivillige opplever likevel å få samtaler om Gud og troen.

– De frivillige går med Sjømannskirkens T-skjorter og opplever også at folk de treffer spør om Gud og kanskje også har lyst å ha en samtale om tro, sier Mevold Skogheim.

Grimsby opplever også at å dele ut vann er en god innfallsvinkel.

– Det stopper dem kanskje littegrann og får dem til å sette seg ned og bremse litt. De er så tillitsfulle, og det tror jeg er fordi det er Sjømannskirken. De tenker de kan stole på den, sier hun.

Hun har opplevd å få dele opplevelser og tanker om tro.

– Det er jo ikke derfor vi er der, for å evangelisere, men det kommer ofte som en følge, og da tar vi jo den, ler Grimsby.