– Be for oss, trygler bibelleder i Syria

Det har vært en av krigens tyngste uker. – Hver dag vi får leve er en gave fra Gud, sier leder i Bibelselskapet.

De er uten vann og strøm. De har ingen steder å flykte. Og det er ingen trygge steder. Både på den opprørskontrollerte og den regjeringskontrollerte siden av byen gjør bomber og raketter stor skade.

– Det har vært forferdelig. Bare de siste dagene er 16 døde og mer enn hundre såret i vårt område. De fleste av de døde er unge mennesker, sier George Andrea. Han er leder i Det syriske bibelselskapet og bor i den delen som regjeringen kontrollerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Media konsentrerer seg om å dekke angrep på opprørerne, men realiteten er at det er store ødeleggelser på begge sider, sier han, og understreker at han ikke ønsker å si så mye mer om den ene eller andre siden.

– Vi er alle innbyggere avAleppo, og vi er alle hardt rammet av krigen, sier han på en knitrende telefonlinje fra byen som en gang varSyrias økonomiske hovedstad. Nå omtales den som en av verdens mest krigsherjede byer.

LES:Tegn på folkemord

Går fortsatt på jobb

I juli var det fire år siden det syriske opprøret nådde storbyen Aleppo. Denne sommeren har kampene vært intense. Spesielt ille har det vært de siste to ukene, siden den siste våpenhvilen brøt sammen.

George Andrea beskriver en hverdag der dumpe drønn fra eksplosjoner følger dem dag og natt. De får ingen advarsler før det smeller. Det er ingen fungerende luftvernsirener som forteller at folk bør søke tilflukt.

– Du er død før du hører at raketten kommer. Vi lever med vissheten om at vi like gjerne kan bli truffet hjemme, som på jobben eller i kirken, sier han.

– Det er ingen ting vi kan gjøre fra eller til. Det er Gud som bestemmer. Hver dag vi får leve er en gave fra Gud.

Derfor fortsetter folk å leve så normalt som mulig. De går på jobb, og de går på gudstjeneste, selv om mange av byens kirker nå er helt eller delvis ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I gamlebyen er alle kirkene rammet, sier han.

Gir håp

Helt siden konflikten startet har Bibelselskapet holdt fast på at de ikke vil velge side. De er nøytrale.

– Vi tjener hele folket uansett hvor de bor. Og vi hjelper alle kirkene, enten de er gresk-ortodokse, katolske eller protestantiske, sier han.

LES OGSÅ:Kristne flykter fra Syria

– Hvordan er etterspørselen etter bibler?

– Den er stor. Ikke minst er barnebiblene svært populære. Folk føler at det bare er Bibelen som gir dem svar i denne vanskelige tiden, og bare Gud som virkelig kan møte behovene deres, sier George Andrea, som sier han føler seg heldig som får lov å arbeide for Guds rike i en tid som denne.

– For Bibelselskapet er dette faktisk en god tid, for vi får være med og gi mennesker håp gjennom Bibelen.

Traumatiserte

Etter fire år med krig i Aleppo er innbyggerne utslitt. De lever med sorgen over alle de kjente som har mistet livet, og med frykten for selv å bli rammet. Hverdagens små og store gjøremål er dessuten blitt så mye mer krevende enn før. Folk er avhengig av aggregat for å få strøm, de må ut med bøtter for å bære vann, og det er lite å få kjøpt i butikkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er trette og traumatiserte, sier George Andrea, og forteller om en hendelse han selv var vitne til nylig.

– Jeg var ute på gaten da en rakett slo ned. Folk ble blåst over ende. Mange ble såret og noen drept.

LES MER:Tørke bidro til konflikten i Syria

Så snart folk hadde fått summet seg reiste de seg opp, børstet av seg støvet og gjorde det de måtte: De hjalp de sårede og bar vekk de døde. Det har falt så mange bomber i Aleppo at folk vet nøyaktig hva som må gjøres etterpå.

– Hva annet kan vi gjøre? spør han – og fortsetter:

– Livet er hardt, og det er farlig, men vi merker Guds nærvær i hverdagen. Vi er totalt avhengige av ham. Han er den eneste løsningen.

– Hva vil du si til norske kristne?

– Det norske folket har en spesiell plass i hjertet mitt. Vi har fått mye hjelp og støtte fra Norge, og jeg vet at det er mange som ber.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fortsett å be. Det er det viktigste dere kan gjøre for oss, sier George Andrea.

LES OGSÅ:Åpner skolen for syriske flyktningbarn