En kvinne avlegger sin stemme i et valglokale i Kano i Nigeria lørdag. Valgdagen i landet ble preget av både brutal vold og store tekniske problemer. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB scanpix

Vold og store problemer preget valgdagen i Nigeria

Valglokaler i Nigeria vil også holde åpent søndag etter store tekniske problemer. Valget har vært preget av vold, og 23 mennesker skal ha blitt drept i et brutalt angrep nord i landet.

Boko Haram mistenkes for å stå bak flere grufulle angrep i Nigeria på valgdagen. Opprørsgruppen skal ha stormet landsbyen Barutai i delstaten Borno tidlig lørdag.

Ifølge lokalpolitikeren Malam Ibrahim Adamu ble flere innbyggere halshogd med motorsag eller brent levende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi løp alle ut i bushen. De som var uheldige, ble fanget i husene sine og slaktet ned, sier han til nyhetsbyrået DPA.

– De kom hit og skjøt rundt seg, fortalte Umar Muhammad, en innbygger i landsbyen.

Tekniske problemer

Nigerianske velgere skal velge nye parlamentsmedlemmer og bestemme hvem som blir landets neste president. Valget ligger an til å bli det jevneste i landets historie.

En feil med maskinene som skal lese av landets nye elektroniske valgkort, har gjort at flere valglokaler har måttet stenge dørene lørdag.

Den uavhengige valgkommisjonen opplyser at det var tekniske problemer flere steder, og det vil derfor være mulig å stemme også søndag.

Herjingene til opprørsgruppen Boko Haram, økonomiske problemer og utbredt korrupsjon danner et dystert bakteppe for valget i Afrikas mest folkerike land.

Lange køer

Køene utenfor valglokalene var lange allerede flere timer før dørene åpnet klokken 8, og de tekniske problemene gjorde det enda vanskeligere for folk å gjøre sin borgerplikt.

68,8 millioner av Nigerias befolkning på 173 millioner mennesker er stemmeberettiget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også president Goodluck Jonathan (54) møtte teknisk trøbbel da han og kona Patience skulle stemme i hjembyen Otuoke i staten Bayelsa. Problemer med det nye stemmesystemet gjorde at han måtte finne et annet lokale.

Kristne Jonathan og hans People's Democratic Party (PDP) håper på gjenvalg, men den tidligere militærdiktatoren Muhammadu Buhari (72), som er muslim og representerer All Progressive Congress (APC), er blitt en farlig utfordrer.

Mye vold

Ekstremistene i Boko Haram mistenkes også for å stå bak angrepene mot to valglokaler i nordøstlige Nigeria, der minst to mennesker mistet livet.

Angrepene skjedde i landsbyene Birin Bolawa og Birin Fulana i delstaten Gombe. Området har flere ganger blitt utsatt for angrep av militante islamister.

Ifølge en valgfunksjonær ropte angriperne: «Ba vi dere ikke om å holde dere borte fra valget?» da de angrep.

Det skal også ha vært flere andre angrep, blant annet ble en soldat drept i et bakholdsangrep i den sørlige oljebyen Port Harcourt, opplyser hæren i landet.

Til sammen var 360.000 politifolk mobilisert for å holde vakt.

Utsatt valg

Jonathan og Buhari signerte i januar et løfte om å unngå voldshandlinger under valget og gjentok oppfordringen sammen på et hotell i Abuja torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2011 ble 1.000 mennesker drept i sammenstøt etter at resultatet var kunngjort.

Valgene av ny president, nasjonalforsamling, guvernører og delstatsforsamlinger skulle opprinnelig ha funnet sted i februar, men som følge av Boko Harams herjinger ble de utsatt til 28. mars.

Valgresultatet var ventet å komme innen 48 timer etter at valglokalene etter planen skulle stenge lørdag kveld, men på grunn av de tekniske problemene vil trolig resultatet la vente på seg.

Les også
Ebola-utbruddet utsatte norsk bankåpning i LiberiaMikrofinans
Les også
Sviende kritikk mot WHO for svak ebola-respons
Les også
FN: Kvinner er nøkkelen til å takle naturkatastrofer
Les også
Fryktet selvmordsangrep, lynsjet kvinne i Nigeria
Les også
Amerikansk misjonær bortført i Nigeria