Tanzania truer homoseksuelle med straff

Helsemyndighetene i Tanzania truer med å offentliggjøre en liste over alle homoseksuelle som de hevder selger sex. 

Kunngjøringen om homolista kommer få dager etter at rundt 40 aidsklinikker ble stengt etter beskyldninger om at de promoterer homoseksualitet.

Lørdag sa visehelseminister Hamisi Kigwangalla på Twitter at regjeringen har iverksatt en gransking av det han omtaler som "det homoseksuelle syndikatet", og han vil stille alle som er involvert i salg av homosex, for retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vil offentliggjøre en liste over homoseksuelle som selger seg på nettet. De som trodde dette var en spøk, tar feil. Regjeringen har lange armer og vil i det stille pågripe alle som er involvert, tvitret han.

Mannlig homosex er forbudt og kan straffes med mellom 30 år og livsvarig fengsel i Tanzania. Det er ikke et tilsvarende forbud mot sex mellom lesbiske kvinner.

Inntil nylig har forbudet i stor grad blitt ignorert. I juli i fjor ble det imidlertidgitt ordre om å slå ned på homoseksuelle i havnebyen Dar es Salaam. Flere titalls menn ble pågrepet og undersøkt om de hadde hatt sex med andre menn. Samme måned la myndighetene også ned forbud mot import av glidemidler.

Mellom 2010 og 2015 mottok Tanzania i alt 3,35 milliarder kroner i bistand fra Norge, ifølgeNorad.

Homoseksualitet er forbudt i 38 av 54 land i Afrika, og kan straffes med døden i Mauritania, Somalia og Sudan, ifølgeAmnesty. I 2014 forsøkte også Uganda å innføre dødsstraff for homoseksuelle, men det omstridte lovforslaget ble trukket tilbake.