ANGOLA: Stadig flere afrikanske land blir avhengige av hjelp fra Kina. I Angola fikk regjeringen i sommer store store kinesiske lån for å kompensere for lave oljepriser. Bildet viser en kinesisk arbeider på en byggeplass i byen Lubango.

– Kina i Afrika er verre enn 
kolonimaktene

Marc Ona Essangui mener det er nykolonialisering på gang i Afrika. – Det Kina gjør i Afrika er verre enn det Vesten gjorde, sier han.

– Vesten prøvde ihvertfall å innføre noen menneskerettigheter. Kineserne er helt tause om demokrati, sier Essangui til Dagen.

Han kom for alvor inn på den offentlige arenaen i hjemlandet Gabon i 2007. Han er leder for to forskjellige organisasjoner, som fokuserer på menneskerettigheter og miljø i det sentralafrikanske landet. De avslørte at den eneveldige presidentfamilien Bongo, og et kinesisk selskap, hadde planer om et gruveprosjekt til den nette sum av 3,5 milliarder dollar (oppmot 25 milliarder kroner). Det var ingen åpenhet om prosjektet, pengen gikk rett inn i et holdingselskap kontrollert av Bongo-familien. Miljø-ødeleggelsene ville være enorme, det kinesiske selskapet fikk skattefritak i 25 år og minimalt av pengene ville gått til det gabonesiske folk. Men hvordan stoppe et slikt samarbeid?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kunne ikke gå etter Bongo-familien, ei heller etter det kinesiske selskapet. Så vi gikk på bankene som skulle finansiere prosjektet. De trakk seg, og det samme gjorde kineserne, forteller Essangui.

Siden 2008 har prosjektet ligget brakk. Bongo-familien leter fortsatt etter andre aktører som kan være interessert i gruve-
driften.

Ødeleggende

Essangui, som gjestet Oslo Freedom Forum i mai, har sitt inntrykk av hvordan kineserne opererer i Afrika. Han opplever det ikke som et positivt samarbeid.

– Det er positivt for de som vil være ved makten, for de som er korrupte. I Kina er det vanlig å gi gaver. Den kulturen finner seg godt til rette i et system som er vant med korrupsjon. Og hva er det kineserne gir i bytte mot naturressurser og rikdom? De gir en fotballstadion, et parlament, noen veier eller et presidentpalass. Mens vi må gi våre ressurser. Dette kommer ikke folket til gode. Presidenten vår derimot, får pengene rett inn på konto, sier han.

Siden Frankrike trakk seg ut av Gabon i 1960, har landet vært styrt av Bongo-familien. Først i 42 år i regi av Omar Bongo, så overtok sønnen Ali Bongo Ondimba i 2009. Den gamle kolonimakten Frankrike lusker alltid i skyggene, og har støttet Bongo-familien mer eller mindre direkte hele dennes regjeringstid. Samtidig er ytringsfriheten og pressefriheten på et minimum. Essangui selv er dømt til seks måneders fengsel for å ha kalt en av presidentens rådgivere for korrupt.

LES:Tusenvis av kvinner dør av utrygg abort

Muligheter

Ikke alle ser Kinas satsting i Afrika som et problem. Investeringsrådgiver og Kina-ekspert Martyn Davies fra Sør-Afrika, mener landet gir Afrika store muligheter. i 2011 snakket han til Næringslivets bistandskonferanse i Oslo.

– Kina er Afrikas største handelspartner, den største lånegiver, er størst på finansiering av infrastruktur og muligens den største private investoren, sa han til Bistandsaktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han vektlegger at satsingen til Kina spenner fra store statlige aktører, til en stor gruppe mikroentreprenører som griper mulighetene som ligger i et globalt marked. Han avfeier fullstendig at alt kinesisk engasjement i Afrika er styrt av den kinesiske stat.

– Ingen vet hvor mange kinesere som jobber i Afrika. Bare i Sør-Afrika snakker man om alt fra 100.000 til en halv million.

Han mener også det bare er tull å si at Afrika plyndres av kineserne. Afrikas ressurser må utvinnes og Kina etterspør disse ressursene.

Også forsker ved Universitetet i Bergen, Hans Jørgen Gåsemyr, mener Kina har bidratt positivt i Afrika.

– Ti år med kinesiske investeringer har bidratt til større økonomisk vekst enn 40 år med vestlig bistand, sa han til forskning.no i 2012.

LES:En ny sjanse i Addis

Mer demokrati

Essangui har en ambivalens i forholdet til «gode venner» fra enten Vesten eller Kina. For selv om Kina ikke bryr seg om menneskerettigheter, og «behandler afrikanske arbeidere som slaver» som han sier, så opprettholder Vesten mange afrikanske konflikter ved å selge våpen til alle parter som kriger på kontinentet.

– Hvordan skal Afrika få utvikling, Essangui?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Afrika opplever en hjerneflukt, vi mister masse kompetente folk. Hvis det ble utvikling, innovasjon og muligheter, ville disse ha kommet tilbake. Hvordan utviklet Japan og Kina seg? Ved at teknologi ble bygget opp lokalt. Det ble etablert nasjonale selskaper som kom befolkningen tilgode. Det må skje i Afrika også. Demokratiet må styrkes og utvikles.

– Men vi ligger fortsatt under for et diktatur, legger han til.