POLITI: Zimbabwisk opprørspoli
...
POLITI: Zimbabwisk opprørspoliti kastet fredag ettermiddag ut journalister rett før en pressekonferanse med opposisjonsleder Nelson Chamisa skulle begynne. Foto: Jerome Delay / AP Photo / NTB scanpix
Mnangagwa roser valget i Zimbabwe som rettferdig
Del
Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa avfeide fredag anklager om valgfusk og hyllet valget som fritt og rettferdig.

– Med verdens øyne rettet mot oss leverte vi et fritt, rettferdig og troverdig valg, sa Mnangagwa til journalister fredag.

Han la til at selv om «ingen demokratisk prosess er feilfri», så var det første valget etter at Robert Mugabe ble avsatt, ikke i nærheten av de fuskpregede valgene som ble holdt i de 37 årene Mugabe satt ved makten.

Mnangagwa, som tilhører regjeringspartiet ZANU-PF, ble torsdag kveld utpekt til vinner av valget. Ifølge valgkommisjonen fikk opposisjonens kandidat Nelson Chamisa 44,3 prosent av stemmene i valget, mens Mnangagwas oppslutning var på 50,8 prosent – 0,8 prosent over grensa for å unngå en ny valgrunde.

Stanset pressekonferanse

Tidligere fredag jaget politiet vekk reportere fra en pressekonferanse med Chamisa, som ikke har akseptert nederlaget, og som mener Mnangagwa jukset til seg seieren.

Pressekonferansen skulle vært holdt på Bronte hotell i Harare fredag ettermiddag, men før den startet, møtte politiet opp med batonger, skjold og tåregassbeholdere og jaget bort journalister uten noen forklaring.

Nyhetsbyrået AP skriver at Chamisa ikke hadde vært å se i forkant av hendelsen.

Lover etterforskning

Emmerson Mnangagwa skriver på Twitter at episoden nå etterforskes.

– Hendelsene ved Bronte hotell i dag har ingen plass i samfunnet vårt, og vi etterforsker nå hendelsen for å finne ut hva som har skjedd. I løpet av de siste ni månedene har vi beskyttet ytringsfriheten, retten til å samles og retten til å kritisere regjeringen, sier Mnangagwa.

Nelson Chamisa fordømmer politiets handlinger fredag.

– Vi vant dette valget, sier Chamisa.

– Dette er en sørgedag for vårt demokrati, sier han.

paywall
paywall