NØKTERN TONE: Tonen var nøktern og profesjonell da USA president Barack Obama tok imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus.

Forsikrer om fortsatt tette bånd

Israels statsminister Benjamin Netanyahu forsikret president Obama om at han fortsatt ønsker tostatsløsning.

Da de to lederne møttes ansikt til ansikt for første gang på 13 måneder, var det i håp om å lappe sammen det bitre forholdet som har oppstått dem imellom.

Hovedtemaet var en massiv våpenpakke over ti år til en verdi av opptil 50 milliarder dollar, som kan bidra til å styrke Netanyahu på et tidspunkt da forholdet til palestinerne er verre enn på lange tider.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved starten av møtet sa både Obama og Netanyahu at de ser fram til å diskutere hvordan man praktisk kan skape fred i Midtøsten.

– Jeg støtter to stater for to folk, sa Netanyahu til Obama.

Ingen tostatsløsning

Samtidig understreket statsministeren tidligere krav om at enhver palestinsk stat må være demilitarisert og anerkjenne Israel som et jødisk hjemland – et vilkår palestinerne har avvist.

Målet om en tostatsløsning vil ikke bli innfridd mens Obama er president, erkjenner Det hvite hus.

Mandagens møte var overskygget av en pågående voldsbølge i Israel og på den okkuperte Vestbredden. Obama fordømte palestinsk voldsbruk og understreket Israels rett til å forsvare seg selv. Men han sa også at han ønsker å høre Netanyahus tanker om han har tenkt å gjøre for å dempe spenningene, samt hvordan man kan sikre «at legitime palestinske lengsler innfris».

Spent

Forholdet mellom Netanyahu og Obama har lenge vært anspent, og det siste året har vært preget av flere dramatiske og forbitrede sammenstøt i forbindelse med atomavtalen med Iran og Netanyahus stadige antydninger om at tostatsløsningen er død.

De to har hatt en rekke utfordrende møter i Det hvite hus, men mandag viste regjeringssjefene få ytre tegn til spenninger. Tonen var både profesjonell og høflig under et nøye koreografert møte med pressen i det ovale kontor.

Våpenpakke

Nå som Netanyahu har tapt kampen mot Iran-avtalen, som ble undertegnet i sommer, virker også han å være fast bestemt på å reparere forholdet til USAs president.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israel får årlig drøyt 3 milliarder i bistand fra USA, mens den nye våpenavtalen Netanyahu håper å kunne spikre, vil kunne øke støtten til 4-5 milliarder i året, ifølge Reuters’ kilder.

– Israels sikkerhet er blant mine viktigste prioriteringer i utenrikspolitikken, og det har ikke bare kommet til uttrykk gjennom ord, men også gjennom handlinger, sa Obama til Netanyahu, som takket ham for innsatsen.

Selv om både Obama og Netanyahu forsøker å bagatellisere uenighetene, er det ingen som forventer at de to lederne vil lykkes særlig i å løsne opp i den dårlige kjemien dem imellom.

Iran-strid

Det allerede skrantende forholdet mellom de to nådde en ny bunn i vår som følge av striden om stormaktenes avtale med Iran og landets atomprogram.

Obama nektet å møte Netanyahu da han på invitasjon fra republikanske og demokratiske ledere sablet ned USAs forhandlinger med Iran i en tale i Kongressen i mars.

Hjemlig kritikk

Etter møtet fikk Netanyahu i går sterk kritikk av utdanningsminister Naftali Bennet (Jødisk hjem), for sin fortsatte støtte til tostatsløsningen.

– Jeg tror dette vil være et historisk feilgrep å prøve på noe slikt nå, midt i den jihadist-perioden vi er inne i, sa Bennet ifølge The Jerusalem Post.

Les også
Tør ikke vise sorg over drepte barn
Les også
Facebook-intifadaenIntifada
Les også
Brende skjermer palestinerne fra bistandskuttHer kuttes det
Les også
100.000 minnet Rabin i Tel Aviv
Les også
Irans øverste leder godkjenner atomavtalen