Voldsoffer til norske menn: - Vold og overgrep er ikke greit

Regjeringen vil forebygge vold og seksuelle overgrep med å bevisstgjøre unge på grenser og forebygge kriser. - Vi må henvende oss direkte til voldsutøverne, sier voldsoffer Anne Grethe Solberg.

I 2006 ble Anne Grethe Sol­berg skutt av eks­man­nen da hun hen­tet skils­misse­pa­pi­re­ne hos ham. Man­nen som hun hadde vært gift med i en år­rek­ke uten å opp­le­ve vold, endte med å skade henne så hardt at hun måtte am­pu­te­re venstre­ar­men.

- Jeg var helt sjok­kert over at det kunne skje, at et men­nes­ke jeg har levd så tett med i så mange år, fak­tisk vel­ger å drepe meg på den måten, sier Sol­berg til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I går for­tal­te hun sin his­to­rie til toppo­li­ti­ke­re, or­ga­ni­sa­sjo­ner og andre ak­tø­rer som var møtt til de ikke-so­sia­lis­tis­ke par­ti­enes se­mi­nar om vold i nære re­la­sjo­ner.

Sol­berg er opp­tatt av at sam­fun­net må hen­ven­de seg di­rek­te til menn som bru­ker vold eller for­gri­per seg sek­su­elt på kvin­ner.

- Vi må snak­ke di­rek­te til volds­ut­øve­re og si at dette ikke er ål­reit, den at­fer­den er ikke ok. Vold sier mest om deres egen utrygg­het og at de ikke tak­ler å bli av­vist, sier hun.

Ikke færre vold­tek­ter

Iføl­ge fors­ker­ne bak rap­por­ten som kom i går, har ikke tal­let på sek­su­el­le over­grep gått ned på mange år.

- Det er vel­dig be­kym­rings­fullt, og noe vi må se nær­me­re på. Det er over­ras­ken­de at sam­fun­net som har hatt en ut­vik­ling med like­stil­ling og bed­re­de leve­kår for de aller fles­te, ikke har en re­duk­sjon i vold­tekt hos unge kvin­ner, sier Siri Tho­re­sen til Dagen.

Hun er fors­ker og psy­ko­log ved Na­sjo­nalt kunn­skaps­sen­ter om vold og trau­ma­tisk stress (NKVTS), som står bak rap­por­ten som ble lagt fram i går.

Fors­ke­ren peker på at over­grep og vold­tek­ter er skam­be­lagt i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er noe vi som sam­funn for­ak­ter og ser ned på. Kunn­skap om dette må opp i lyset, fordi det drei­er seg ikke om noen få, mer­ke­li­ge per­soner, men om folk flest. Det er et folke­helse­pro­blem, sier Tho­re­sen.

Get a life

Dag­run Erik­sen, fun­ge­ren­de parti­le­der i KrF, peker på to kon­kre­te til­tak for å re­du­se­re vold og over­grep.

- Vi må jobbe for at fa­mi­lie­vern­kon­to­re­ne får mer res­sur­ser til fore­byg­ging. Så må hjelpe­ap­pa­ra­tet ikke ha vente­kø eller av­vise menn som er i fare­so­nen for å bruke vold, sier Erik­sen.

Flere ak­tø­rer etter­ly­ser nå flere hold­nings­kam­pan­jer for å be­visst­gjø­re barn, unge og voks­ne og fore­byg­ge over­grep og vold.

- Det kan stå på øl­brik­ker og når du skal fylle ben­sin: «Get a life, don't kill your wife». Menn må i stør­re grad snak­ke om sin manns­rol­le, sier Anne Grethe Sol­berg.

Store mørke­tall

- Mye av den sek­su­ali­ser­te vol­den skjer i venne­re­la­sjo­ner. Rap­por­ten viser at dette er et ung­doms­pro­blem. Vi må ha en be­visst­gjø­rings­kam­pan­je for barn og unge om de grunn­leg­gen­de gren­se­ne, slik at de for­står at et nei er et nei, sier Sunni­va Ør­sta­vik, like­stil­lings- og dis­kri­mi­ne­rings­om­bud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg enig i.

- Det er bare en mar­gi­nal, liten andel av over­gre­pe­ne som hav­ner i ret­ten. Det store mørke­tal­let på vold­tek­ter skjer of­test i nære re­la­sjo­ner, noe som ofte er vans­ke­lig å etter­fors­ke, sier Sol­berg.

Må tro at det skjer

- Da drei­er det som om hvor­dan ung­doms­mil­jø set­ter foten ned for fest­vold­tek­ter og hjel­per hver­and­re. Unge må få en for­stå­el­se av at når folk har druk­ket, er det ikke fritt fram. Sex er noe som skjer mel­lom folk som kan si ja. Kan de ikke det, skal du holde deg unna, sier stats­mi­nis­te­ren.

- Det er åpen­bart at vi må gjøre noe med det fore­byg­gen­de ar­bei­det. Folk må opp øyne­ne og se at over­grep fak­tisk skjer rundt oss. Du ser det ikke før du tror det, sier Lars Due Tøn­ne­sen, spe­sial­råd­gi­ver om vold og over­grep i Redd Barna.

DAGEN

Voldsrapporten

Rundt en av tjue norske menn og kvinner skal ha vært utsatt for mindre alvorlig fysisk vold siste år. Yngre menn og kvinner var mest utsatt.

Dobbelt så mange menn (45,5 prosent) som kvinner (22,5 prosent) har opplevd alvorlig vold minst en gang etter fylte 18 år

Flere kvinner enn menn opplevde alvorlig vold fra partner/tidligere partner, men mange kvinner opplevde også alvorlig vold fra kunder/pasienter/klienter. Menn var mest utsatt for alvorlig vold fra ukjente og fra venner, bekjente, naboer og kollegaer.

Fire ganger flere kvinner (8,2 prosent) enn menn (1,9 prosent) hadde vært utsatt for alvorlig vold fra partner, det vil si blitt sparket, tatt kvelertak på, banket opp.

Kilde: «Vold og voldtekt i Norge. En nasjonal forekomststudie av vold i et livsløpsperspektiv»

Les også
En av ti kvinner i Norge har blitt voldtattFakta om voldtekt i Norge
Les også
Siv Jensen: -Må bli kvitt voldstabuer