Vitne: - Han skulle tas fordi han hadde konvertert

I dag starter rettssaken mot afghaneren som er tiltalt for drap på et asylmottak i Bergen. Et vitne skal ha overhørt at den drapstiltalte skulle tas fordi han hadde konvertert fra islam til kristendom.

Af­gha­ne­ren er til­talt for å ha kniv­stuk­ket og drept so­ma­lis­ke Mo­ha­moud Ahmed Musse (45) i mai i fjor på Ytre­byg­da Asyl­mot­tak i Ny-Pa­ra­dis i Ber­gen.

Iføl­ge til­tale­be­slut­nin­gen fra stats­ad­vo­ka­te­ne i Horda­land har af­gha­ne­ren kniv­stuk­ket Musse minst 24 gan­ger -  og han døde av for­blød­ning fra stikk­ska­de­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hev­der det var selv­for­svar

Af­gha­ne­ren har hele tiden hev­det at han drep­te i selv­for­svar. Et vitne skal ha over­hørt en sam­ta­le mel­lom per­soner som rea­ger­te sterkt på at af­gha­ne­ren hadde kon­ver­tert fra islam til kris­ten­dom. Iføl­ge vit­ner ga de ut­trykk for at man­nen skul­le tas, skri­ver Ber­gens Ti­den­de. 

Aktor, stats­ad­vo­kat Be­ne­dic­te Hord­nes, mener at det ikke er noe som tyder på at af­gha­ne­ren bruk­te kniv fordi han ble an­gre­pet. 

- For det førs­te er det fak­tis­ke feil i for­kla­rin­gen hans. Det er heller ikke noe som tyder på at det var en kon­flikt om re­li­gion før hen­del­sen, sier Hord­nes til BT

Ikke trodd

Dagen skrev i au­gust for to år siden om den af­ghans­ke asyl­sø­ke­ren «Ali». Han holdt da til på Nær­land Asyl­mot­tak, i Hå kom­mu­ne på Jæren. Der ble han skål­det av en so­ma­lisk asyl­sø­ker, 
an­gi­ve­lig fordi han hadde kon­ver­tert fra islam til kris­ten­dom.

«Ali» ble på­ført andre­grads­for­bren­ning på skuld­re og nakke. Den so­ma­lis­ke asyl­sø­ke­ren ble først dømt til fem må­ne­ders feng­sel, men ble se­ne­re fri­fun­net i Gula­ting lag­manns­rett på grunn av mang­len­de bevis på at skål­din­gen ble gjort med over­legg.

29-årin­gen fikk i mars i fjor en­de­lig av­slag på asyl­søk­na­den i Ut­len­dings­nemn­da, med ut­reise­frist 20. april. De mente at dåpen i Bryne Fri­kyr­kje og kon­ver­ter­tin­gen fra islam til kris­ten­dom bare ble gjort som et for­søk på å få opp­holds­til­la­tel­se i Norge.

DAGEN