Vil kutte fra 27 til seks politidistrikter

Utvalg mener ope­ra­sjons­sen­tra­le­ne i po­li­ti­et ikke er rus­tet for å hånd­te­re store hen­del­ser.

Ope­ra­sjons­sen­tra­le­ne i po­li­ti­et er i dag ikke rus­tet for å hånd­te­re store hen­del­ser, mener po­liti­ana­lyse­ut­val­get som vil re­du­se­re an­tall po­liti­dis­trik­ter til seks og slå sam­men en rekke små tje­neste­ste­der.

Ut­valgs­le­der Arne Røksund gikk ons­dag for­mid­dag gjen­nom ut­ford­rin­ge­ne i da­gens po­liti­struk­tur. Han sier blant annet at det i dag er for store va­ria­sjo­ner mel­lom de 27 po­liti­dis­trik­te­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For ek­sem­pel viser ut­val­get til at to po­liti­dis­trik­ter ikke har noen an­sat­te som er de­di­kert til fore­byg­ging, til tross for at dette skal være en prio­ri­tert opp­ga­ve. Mang­le­rud po­liti­sta­sjon i Oslo, som er fyr­tår­net i dette ar­bei­det, har hele 18 års­verk til fore­byg­ging.

Også mel­lom ope­ra­sjons­sen­tra­le­ne er det store va­ria­sjo­ner. Ut­val­get mener flere av sen­tra­le­ne har for liten be­man­ning til å hånd­te­re store hen­del­ser.

- Da­gens kri­mi­na­li­tets­bil­de kre­ver ster­ke­re spe­sia­li­se­ring. Få po­liti­dis­trik­ter har dette i dag. Mange av da­gens dis­trik­ter er av­hen­gi­ge av Kripos selv i ru­tine­mes­si­ge saker, sier Røksund.

Ut­val­get mener da­gens 27 po­liti­dis­trik­ter ikke er store nok til å kunne ha gode fag­mil­jø­er med blant annet åsteds­grans­ke­re, etter­fors­ke­re, ope­ra­tø­rer på ope­ra­sjons­sen­tra­le­ne og fore­byg­ge­re.

I til­legg til at det fore­slås å re­du­se­re an­tall dis­trik­ter, mener ut­val­get at det bør være færre små tje­neste­ste­der innen po­li­ti­et. Ut­val­get fore­slår å slå sam­men 354 tje­neste­ste­der til om­trent 210.

Les også
Oslo-politiet får kritikk i intern rapport