Vestlige ledere frykter krig i Ukraina

Vestlige land mener det er helt avgjørende at Ukraina greier å gjennomføre presidentvalget om knappe tre uker. Hvis ikke kan borgerkrigen rykke enda nærmere.

- Å få gjen­nom­ført pre­si­dent­val­get i Ukrai­na 25. mai er helt av­gjø­ren­de for å kunne få en løs­ning på kri­sen i lan­det, sier uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H).

Tirs­dag var han til stede på Europa­rå­dets uten­riks­mi­nis­ter­møte i Wien, der kri­sen i Ukrai­na ble dis­ku­tert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samme dag ut­tal­te Tysk­lands uten­riks­mi­nis­ter Frank-Wal­ter Stein­mei­er at si­tua­sjo­nen i Ukrai­na ikke er langt unna hva man kan kalle en bor­ger­krig.

- De blo­di­ge bil­de­ne vi har sett fra Odes­sa, viser at dette ikke er langt fra det vi kan kalle en mi­li­tær kon­fron­ta­sjon. Kon­flik­ten har nå nådd et nivå som vi inn­til nylig ikke trod­de var mulig, sa Stein­mei­er til flere euro­pe­is­ke medi­er.

Også Frank­ri­kes pre­si­dent François Hol­lan­de fryk­ter at det kan bli bor­ger­krig i Ukrai­na der­som pre­si­dent­val­get i lan­det ikke gjen­nom­fø­res som plan­lagt.

- Da står vi over­for kaos og en fare for bor­ger­krig, sier Hol­lan­de til TV-ka­na­len BFM.

- Putin sa­bo­te­rer

Stor­bri­tan­nias uten­riks­mi­nis­ter Wil­liam Hague mener Russ­lands pre­si­dent Vla­di­mir Putin be­visst prø­ver å stop­pe val­get.

- Det ser ut til at Russ­land har be­stemt seg for å for­hind­re og øde­leg­ge for val­get. Ukrai­ner­ne har en­hver rett til en egen re­gje­ring, en egen pre­si­dent og et fritt og de­mo­kra­tisk valg, sa Hague under Europa­rå­dets møte.

Man­dag var det sam­men­støt mel­lom be­væp­ne­de pro­rus­sis­ke se­pa­ra­tis­ter og ukrains­ke sol­da­ter i byen Sla­v­jansk. Iføl­ge ukrains­ke myn­dig­he­ter ble minst 34 per­soner drept i kam­pe­ne.

Tirs­dag var imid­ler­tid si­tua­sjo­nen ro­li­ge­re, og det ble ikke meldt om nye volds­epi­so­der. I ste­det ble flere ofre for vol­den de siste da­ge­ne be­gra­vet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Odes­sa ble to av dem, And­rij og Vadim, stedt til hvile med få ti­mers mel­lom­rom etter å ha mis­tet livet i uroen sist fre­dag. Mens pro­rus­sis­ke Vadim (17) døde i en vold­som brann, ble ukrains­ke And­rij (36) skutt av en snik­skyt­ter. Begge ble be­gravd som hel­ter, bare 6 kilo­me­ter fra hver­and­re, skri­ver ny­hets­by­rå­et AFP.

Øns­ker dia­log

Både Ukrai­na og Russ­land gir ut­trykk for at de øns­ker dia­log og av­spen­ning, men de står langt fra hver­and­re når det gjel­der vir­ke­lig­hets­opp­fat­ning og hvem som har skyl­den for at si­tua­sjo­nen har gått fra vondt til verre.

Ukrai­na mener blant annet at rus­ser­ne er nødt til å godta at det hol­des pre­si­dent­valg i lan­det 25. mai før det inn­le­des nye for­hand­lin­ger.

- Hvis Russ­land er vil­lig til å for­plik­te seg til å støt­te disse val­ge­ne, fjer­ne denne trus­se­len og inn­stil­le støt­ten til eks­tre­mis­tis­ke ele­men­ter i Ukrai­na, er vi klare til å ha en slik møte­run­de, sa uten­riks­mi­nis­ter And­rij Desjtsjyt­sia tirs­dag.

- Na­sjo­nal dia­log

Russ­lands uten­riks­mi­nis­ter Sergej Lav­rov sier på sin side at det er «una­tur­lig» å av­hol­de pre­si­dent­valg sam­ti­dig som Ukrai­na har satt inn hæren mot «deler av lan­dets be­folk­ning».

Russ­land kre­ver dess­uten at den pro­rus­sis­ke op­po­si­sjo­nen må tas med på for­hand­lin­ger.

Tirs­dag vars­let rus­sisk UD at Lav­rov og Stein­mei­er er blitt enige om at både Russ­land, USA, EU og Or­ga­ni­sa­sjo­nen for sik­ker­het og sam­ar­beid i Euro­pa (OSSE) skal bidra til at det inn­le­des en na­sjo­nal dia­log i Ukrai­na. Hva en slik na­sjo­nal dia­log in­ne­bæ­rer, er imid­ler­tid uklart.

NTB