VENSTRE: Trine Skei Grande. Ola Elvestuen. FOTO: Erlend Aas, NTB Scanpix

Venstre vil kutte kontantstøtten

Venstre-leder Trine Skei Grande mener at kontantstøtten hindrer likestillingen i Norge. Hun vil heller ha gratis kjernetid i barnehagene.

Les også: «Det må bli lettere for gravid å ta abort» - vil opprette nasjonal aborttelefon

- Hva hind­rer de for­eld­re­ne som vi vil nå, i å velge barne­hage, jo det er kost­na­de­ne, sa Trine Skei Gran­de i sin tale til Venst­res lands­møte på For­ne­bu fre­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gran­de talte for å inn­føre gra­tis kjerne­tid eller gra­tis halv­tids­plass i barne­ha­ger for alle barn mel­lom tre og fem år.

- 96,6 pro­sent av alle tre- til fem­årin­ger i Norge går i barne­hage. Det er bra. Det er bra for barna. Det er bra for for­eld­re­ne. Og det er bra for Norge, sier Venst­re-le­der Trine Skei Gran­de.

Hun mente at det var et «pro­blem» at ikke de sist 3,4 pro­sen­te­ne går i barne­hage, fordi det da ofte er snakk om at for­eld­re­ne har lav ut­dan­ning og inn­tekt, eller er mi­no­ri­tets­språk­li­ge.

Gran­de talte for å styr­ke like­stil­lin­gen i Norge, og på­pek­te at den ikke kom­mer av seg selv.

- Det har nes­ten ikke skjedd et fram­skritt på like­stil­lings­fron­ten uten at det har måt­tet lov­re­gu­le­res eller gjen­nom andre for­mer for po­li­tis­ke ved­tak, sa Venst­re-le­de­ren.

Hun mener at det fort­satt fin­nes «alt­for ster­ke møns­ter og struk­tu­rer som hind­rer kvin­ner i å få de samme mu­lig­he­te­ne som menn. Disse struk­tu­re­ne må øde­leg­ges. Eller for å si det på en litt mer kon­struk­tiv måte: Vi be­hø­ver flere kvin­ner der mak­ten er, og flere menn der barna og de sva­kes­te er.»

Gran­de snak­ket varmt om å sikre at barn vokser opp i et Norge med «reell like­stil­ling», uten «glass­tak, herske­tek­nik­ker, knus­te drøm­mer og ka­rak­te­ris­tik­ker om suk­ker­spinn».

- Vi kan hel­ler ikke holde oss med ord­nin­ger som reelt sett mot­vir­ker like­stil­ling. Der­for må vi, når vi har inn­ført en reell rett til barne­hage­plass til alle fra fylte ett år, av­vik­le kon­tant­støtte­ord­nin­gen, un­der­strek­te Gran­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun lovte at Venst­re igjen vil ta opp i Stor­tin­get andre til­tak for økt like­stil­ling, som tre­de­ling av for­eldre­per­mi­sjo­nen, til­tak mot sek­su­ali­sert vold, og til­tak som vil øke kvin­ners mu­lig­he­ter i ar­beids­li­vet.

Venstres landsmøte

Avholdes på Fornebu 4.-6. april.

Hovedtema er menneskerettigheter.

Venstres ti løfter:

- forsterke klimaforliket.

- elektrifisere alle nye oljefelter.

- sørge for et reelt kompetanse- og kvalitetsløft i skole og barnehage.

- få til et mer robust, mer nærings- og miljøvennlig skattesystem. Et grønt skatteskifte.

- lage en bedre studiefinansiering. Det skal være mulig å være heltidsstudent.

- ha en reell fattigdomssatsing. En satsing som innebærer en mer rettferdig fordeling av offentlige støtteordninger.

- skape bedre vilkår for selvstendig næringsdrivende.

- sikre et robust og bærekraftig velferdssystem. Ordninger som virker mot sin hensikt må skrotes.

- være regjeringens nødvendige korrektiv i likestillingspolitikken.

- sette personvernhensyn høyere enn i dag.

Les også
Vil opprette nasjonal aborttelefon