Veien til makt

Frp-tidslinjen fra 1973 til 2013 i ord og bilder.

April 1973: Stif­tel­ses­møte i Saga Kino i Oslo for An­ders Lan­ges Parti for sterk ned­set­tel­se av skat­ter, av­gif­ter og of­fent­li­ge inn­grep, for­lø­pe­ren til Frem­skritts­par­ti­et.

Sep­tem­ber 1973: An­ders Lange blir inn­valgt på Stor­tin­get som en av fire re­pre­sen­tan­ter for ALP. Han dør etter bare et år blant de folke­valg­te, men blir viden kjent for sin kamp for bil­li­ge­re egg­li­kør på Vin­mono­po­let. Han ble i 1974 er­stat­tet av Carl I. Hagen som da hadde brutt ut av ALP og dan­net Re­form­par­ti­et.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fe­bru­ar 1978: Carl I. Hagen blir valgt til for­mann i Frem­skritts­par­ti­et etter at ALP og Re­form­par­ti­et hadde fun­net sam­men igjen i 1975 på grunn­lag av løf­ter om et hel­het­lig pro­gram og en de­mo­kra­tisk sty­ring.

April 1994: Det mest om­tal­te og kan­skje vik­tigs­te lands­mø­te­ne i Frps his­to­rie på Bolke­sjø Tu­rist­ho­tell i Tele­mark. Det har gått inn i his­to­ri­en som «Dolke­sjø»-lands­mø­tet etter at Carl I. Ha­gens po­pu­lis­tis­ke fløy vant fram i kam­pen mot den li­be­ra­lis­tis­ke fløy­en. Det førte til at flere av Ha­gens ut­ford­re­re meld­te seg ut av par­ti­et.

Ok­to­ber 2004: Frem­skritts­par­ti­et og Carl I. Hagen lager store bru­dul­jer om stats­bud­sjet­tet og nek­ter å være støtte­par­ti for en re­gje­ring de ikke selv er med i. Det in­klu­der­te Bon­de­vik 2-re­gje­rin­gen. Mindre­talls­re­gje­rin­gen måtte i ste­det søke bud­sjett­støt­te hos Ar­bei­der­par­ti­et i Stor­tin­get.

April 2006: Le­der­skif­te i Frem­skritts­par­ti­et. Carl I. Hagen går av etter 28 år som parti­for­mann, og over­la­ter roret til mange­årig nest­le­der i par­ti­et, Siv Jen­sen. Hun sit­ter som parti­for­mann i to år inn­til par­ti­ets lands­møte, som det siste i Norge, end­rer tit­te­len til parti­le­der i 2009.

Ok­to­ber 2013: Etter 40 år i op­po­si­sjon sør­ger Siv Jen­sen for at Frp kom­mer inn i re­gje­rings­kon­to­re­ne i sam­ar­beid med Høyre. Nå er det Frp som er av­hen­gig av støtte­par­ti­er i Stor­tin­get for å fort­set­te i po­si­sjon etter at Siv Jen­sen, i lik­het med for­gjen­ge­ren, er­klær­te at de aldri vil støt­te en re­gje­ring de ikke selv er med­lem av.

DAGEN

Les også
Makt i første aktSolveig Horne
Les også
Familienes nye tjener