IKKE FRITT VALG: Brudepar kan ikke selv bestemme hvilken liturgi de vil vies etter, selv om Kirkemøtet i januar vil vedta to likestilte liturgier, hvor den ene er tilpasset par av samme kjønn.

Prosten bestemmer ved tvist om vigselsliturgi

Par som vil gifte seg i Den norske kirke, får ikke nødvendigvis selv bestemme hvilken liturgi som skal brukes under vielsen.

I sitt møte, torsdag 6. oktober, behandler Kirkerådet innføringen av liturgi for vigsel og forbønn for likekjønnede par.

Vedtaket vil ende med et forslag til Kirkemøtet som i januar formelt skal fastsette to likestilte liturgier, den ene tilpasset par av samme kjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prest mot par?

Spørsmålet om vielse av likekjønnede par har ridd kirken i mange år og vil fortsette å være utfordrende i lang tid framover. I en gitt situasjon kan man tenke seg at prest og par er rykende uenige om hvilken liturgi som skal brukes.

Dagens «Tjenesteordning for menighetsprester» sier at «Forrettende prest har ansvaret for å lede forberedelsen og gjennomføringen av gudstjenester og kirkelige handlinger». Presten har også rett til å treffe beslutninger om bruken av liturgi.

Henvisningen til denne paragrafen er tatt bort i forslaget til vedtak om likekjønnet vigselsliturgi som skal opp i Kirkerådets møte, fordi paragrafen bare synliggjør prestens og ikke parets syn.

Dette innebærer likevel ikke at par av ulikt kjønn som vil gifte seg i kirken, vil få velge fritt mellom liturgiene.

– Må handle klokt

– Kommer det en formulering om hvem som skal ha siste ord hvis presten vil bruke én liturgi og paret en annen?

– Nei, det gjør antageligvis ikke det, men det skal drøftes. Og så skal Bispemøtet lage en mer detaljert veiledning i dialog med Kirkerådet, sier Kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen.

Normalen er at presten bestemmer liturgien, understreker han, men paret kan også bli hørt.

– Her gjelder det å handle klokt i behandlingen av de ulike synspunktene og å ivareta samvittigheten både hos prest og par, sier Johnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prosten bestemmer

– Hva skjer hvis uenigheten ikke lar seg løse?

– Da må prosten bidra til en løsning. Det er en vanlig modell for ulike spørsmål, sier Johnsen.

– Kan vi ikke da få mange situasjoner der et par jakter på en prest som er enig med dem?

– Det vil være normalt at man oppsøker menigheten der man hører til, men i konkrete tilfeller vil man måtte foreta en vurdering, sier Johnsen som medgir at det ikke er uvanlig at noen ber om en bestemt prest når de skal vi seg.

Les også:

Les også
3.000 meldte seg ut av kirken i september
Les også
Mister jobben i kirken hvis du melder deg ut
Les også
Når mennesker lager sin egen religion
Les også
Ekteskap under angrep
Les også
Vigsle av samkjønna par og kyrkjeleg medlemsras
Les også
Uro, men ingen oppsigelser
Les også
Våger vi å utfordre Herren?
Les også
Presteopprør holder fram