Kardinal George Pell, til vens
...
Kardinal George Pell, til venstre, i St. Mary's Cathedral i Sydney i Australia i 2011, mens han velsigner en statue av pave Johannes Paul. Politiet har nå siktet Pell for seksuelle overgrep. Foto: Rob Griffith / AP / NTB scanpix
Australia sikter kardinal for seksuelle overgrep og voldtekt
Del
Australsk politi opplyser at de har siktet kardinal George Pell, pavens øverste økonomiske rådgiver og den katolske kirkens leder i Australia, for overgrep.

Kardinal Pell er rangert som nummer tre i Vatikanet og er med dette den høyest rangerte ansatte der som er siktet for seksuelle overgrep. Han er en av pave Frans' mest betrodde medarbeidere.

Politimester Shane Patton i delstaten Victoria i Australia sier torsdag at politiet har tatt ut stevning mot Pell på grunn av påståtte seksuallovbrudd som strekker seg tilbake i tid.

– Han må møte i forhørsretten i Melbourne 18. juli, sier Patton. Han sier det er mange anklager rettet mot Pell, men vil ikke gå i detalj. Ifølge Sydney Morning Herald dreier det seg om minst én voldtekt.

76 år gamle Pell har tidligere nektet for å ha begått handlingene han er blitt beskyldt for. Den katolske kirken i Australia, som har ansvaret for å uttale seg på hans vegne, har foreløpig ikke kommentert siktelsen.

Alvorlig

Ifølge den australske avisen inkluderer siktelsen tre overgrep av svært alvorlig grad, en av dem skal være voldtekt og strekker seg 20 år tilbake. Tidligere er Pell anklaget for overgrep mot gutter helt tilbake til tiden som ung prest på 1970-tallet.

Kardinal Pell var prest i Ballarat før han ble utnevnt til erkebiskop i Melbourne og etter hvert til kardinal i Vatikanet. Det har i flere år vært kjent at han har mange anklager mot seg, og disse har i lengre tid vært etterforsket. Anklagene inkluderer også at han i sitt virke har latt overgrep gå upåaktet hen. I fjor vitnet han i en høring via videolink fra Roma om overgrep begått av prester i den katolske kirken.

– Kirken har begått enorme feil og arbeider for å rette opp disse. Kirken har rotet det til og skuffet mange og har i altfor lang tid avvist troverdige påstander om overgrep på fullstendig skandaløst vis, sa Pell da.

Han innrømmet også at han selv hadde gjort feil og heller trodd prester enn deres angivelige overgrepsofre.

Sjokk

Siktelsen vil sende sjokkbølger gjennom den katolske kirken i Australia og ikke minst bli et nytt kraftig skudd for baugen for pave Frans og Vatikanet, som har lovet nulltoleranse for seksualmisbruk. Pell vil muligens måtte tre tilbake i perioden han kjemper mot anklagene. Selv om Vatikanet ikke har noen utleveringsavtale med Australia, er det ventet at Pell vil innfinne seg ved høringen i juli.

Han har allerede hyret inn den anerkjente advokaten Robert Richter i Victoria. Det er ventet at et av spørsmålene Richter vil legge vekt på i retten er om Pell kan få en rettferdig rettssak når anklagene mot ham er så kjent og omtalt i mediene i forkant.

Både politiet og den katolske kirken har gjentatte ganger understreket at Pell ikke er dømt for noe og må behandles som uskyldig til motsatte er bevis. I august i fjor avviste paven å ta opp anklagene mot Pell mens saken er under etterforskning.

– Vi må vente på en rettferdig behandling av saken og ikke forhåndsdømme, sa pave Frans.

 

kardinal-voldtekt-siktet,utenriks,nyheter,Kriminalitet og rettsvesen,seksualforbrytelser,Australia og Oceania,australia,kardinal,den katolske kirke,siktet,seksuelle overgrep,voldtekt,vatikanet,pave frans