Uenighet om «grotesk» karikatur

Eieren av Sunday Times beklager publiseringen av en blodig Netanyahu-karikatur. - Bare blåbær sammenlignet med andre tegninger, mener VGs karikaturtegner.

Israelske myndigheter så rødt da den britiske avisen Sunday Times satte på trykk en karikaturtegning som viser statsminister Benjamin Netanyahu i ferd med å bygge inne palestinere i en mur - med blod som sement.

Reaksjonene har vært mange og sterke, og Sunday Times-redaktør Martin Ivens har beklaget på det sterkeste at karikaturtegningen virket støtende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ivens understreker at avisen lenge har vært en sterk forsvarer av Israel.

Avisens eier Rupert Murdoch går enda lenger. På Twitter ber han om unnskyldning for selve tegningen.

- Gerald Scarfe har aldri gjenspeilet Sunday Times' holdninger. Vi skylder likevel alle en stor beklagelse på grunn av denne groteske, fornærmende karikaturtegningen, skriver Murdoch.

LES OGSÅ: Murdoch beklager «grotesk» Netanyahu-karikatur

- Oppsiktsvekkende

VG-tegner Roar Hagen mener det er ganske oppsiktsvekkende at aviseieren går ut og beklager et oppslag. Han mener det er problematisk at en eier skal overstyre redaksjonsledelsen på denne måten.

- Det har aldri skjedd i Norge, så vidt jeg vet. Hvis noen skal beklage en tegning, må det være redaktøren som gjør det, sier Hagen til Dagen.

- Bare blåbær

Den omstridte karikaturtegningen er laget av den verdenskjente tegneren Gerald Scarfe, som har jobbet for den britiske avisen siden 1967. Han tegner også for The New Yorker i USA, har jobbet for Disney og laget tegningene i Pink Floyd-filmen «The Wall».

Roar Hagen er overrasket over de sterke reaksjonene mot tegningen til Scarfe. Den erfarne avistegneren klarer ikke å lese karikaturen inn i en antisemittisk kontekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For meg er dette en vanlig politiker som er uthengt på en vanlig måte. Av alt Scarfe har publisert opp gjennom tidene, er dette helt uskyldig. Og for de som kjenner hans framstillinger av Ronald Reagan og Margaret Thatcher, er dette bare blåbær, påpeker Hagen.

Sterke virkemidler

VG-tegneren mener det ikke hadde kommet de samme reaksjonene om Scarfe hadde framstilt Vladimir Putin eller Barack Obama på samme måten.

- Men jeg kan vanskelig se at Netanyahu her er framstilt som en klassisk karikaturjøde, understreker Hagen.

- Det er mer det at tegningen går ganske langt i virkemidlene. I å beskrive Israels politikk.

Israelske protester

Ifølge den israelske ambassadøren i London, Daniel Taub, er tegningen langt over streken for hva som kan aksepteres. Taub mener karikaturtegningen spiller på «klassiske, antisemittiske» holdninger i forhold til både jøder og staten Israel.

Jødiske grupper i Storbritannia kaller tegningen motbydelig og hevder den er et utslag av antisemittisme, og presidenten i den israelske nasjonalforsamlingen, Reuven Rivlin, har skrevet brev til sin britiske motpart John Bercow om saken.

LES OGSÅ: Medier i muslimske land flommer over av antisemittiske tegninger

Beklager tidspunktet

Gerald Scarfe er kjent for å ofte bruke blod som et virkemiddel i tegningene sine. Han har blant annet portrettert den syriske presidenten Bashar Assad som et grønt monster som drikker blod fra barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Scarfe sier til avisen Jewish Chronicle at han ikke var kjent med at det var minnedag for holocaust søndag, og han beklager derfor at tegningen stod på trykk akkurat denne dagen.

(Dagen)

Netanyahu-karikaturen i Sunday Times

Søn­dag 27. ja­nu­ar pub­li­ser­te den bri­tis­ke avi­sen Sun­day Times en ka­ri­ka­tur­teg­ning av den is­ra­els­ke stats­mi­nis­te­ren Ben­ja­min Netanyahu.

Teg­nin­gen var en kom­men­tar til for­ri­ge ukes valg i Is­rael, og viser den is­ra­els­ke stats­mi­nis­te­ren som byg­ger en mur over pa­le­stins­ke menn, kvin­ner og barn.

Ka­ri­ka­tu­ren ble laget av den ver­dens­kjen­te teg­ne­ren Gerald Scar­fe, som har job­bet for Sun­day Times siden 1967.

27. ja­nu­ar var den in­ter­na­sjo­na­le minne­da­gen for ho­lo­caust.