– Vi opplever en økt sårbarhet, en følelse av at den orden vi har bygget i Europa og globalt de siste tiårene er skjørere enn vi trodde, sa utenriksminister Børge Brende i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget tirsdag. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

– Europa er skjørere enn vi trodde

Den utenriks- og sikkerhetspolitiske situasjonen er mer utfordrende enn på lenge, mener utenriksminister Børge Brende (H).

– Vi opplever en økt sårbarhet, en følelse av at den orden vi har bygget i Europa og globalt de siste tiårene, er skjørere enn vi trodde, sa Brende i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget tirsdag.

Han pekte på kriger og konflikter i Europas nærområder og sårbare stater i Nord-Afrika, Midtøsten og Afghanistan, med problemer som radikalisering, voldelige ekstremisme, svak statlig styring og høy arbeidsledighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samarbeid på prøve

– Europeisk samarbeid settes på prøve av migrasjon, økonomiske kriser, terrorfare og av at internasjonale spilleregler settes under press, påpekte han.

– 2014 og 2015 var krevende år i norsk utenrikspolitikk. Men vi må stålsette oss for at 2016 kan bli enda vanskeligere, sa Brende.

Utenriksministeren viste til at det som skjer i Europa politisk, økonomisk og på andre områder, får direkte konsekvenser for Norge.

– Et svakt og splittet EU vil svekke Europas sikkerhet. Det er i vår interesse at EU står mest mulig samlet, og at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet, sa han.

Brende mener den kritiske fasen i migrasjonskrisen kan ligge foran oss, dersom tilstrømmingen via Tyrkia og Libya ikke avtar.

Han pekte på at Europa er avhengig av et godt samarbeid med Tyrkia og må støtte landet, men samtidig må det formidles klare politiske forventninger til Ankara.

Brende viste til at ikke bare krig er årsaken til migrasjonskrisen, men også befolkningsvekt og økende ungdomskull i land som opplever både fattigdom og konflikt.

– Vi må styrke utvikling og vekst i opprinnelsesland, tiltak mot organisert kriminalitet og menneskehandel, og tiltak mot ulovlig og irregulær migrasjon, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uforutsigbar nabo

Et mer selvhevdende og uforutsigbart Russland er også en utfordring for Norge. Brende slo fast at nordområdene forblir fredelig og stabilt, og at samarbeidet med nabolandet er godt på flere områder. Dette la grunnlag for å en løsning på flyktningstrømmen over Storskog, påpeker han.

Men han kom samtidig med en advarsel om ikke å ta stabiliteten for gitt.

– Russisk styrkeoppbygging og intensivering av øvelser i nord fordrer årvåkenhet. Den militærstrategiske balansen i nord forskyver seg i Russlands favør, fortsatte Brende.

Han poengterte at dette må møtes med en fast og forutsigbar linje fra norsk side.

– Det er også grunnen til at regjeringen arbeider for å trekke NATOs oppmerksomhet mot nord, sa han og opplyste at regjeringen arbeider for å styrke NATOs maritime strategi, med stor vekt på de nordlige havområdene.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Opposisjonen forventer samlende asylforslagEngasjér deg!
Les også
Kerry: – Europas flyktningkrise en global utfordringEngasjér deg!
Les også
Kursendring - hvor?