Trump brukte Bibelen på kristenfrieri

Det vanket mye ros og mange løfter da Donald Trump besøkte kristenkonservativ konferanse.

Fredag ettermiddag, amerikansk tid: Et par tusen verdikonservative kristne aktivister har presset seg inn i den romslige ballsalen på luksushotellet Omni Shoreham i Washington D.C.

Et kobbel av pressefolk er også til stede. Ikke siden Values Voter Summit (VVS) ble arrangert første gang i 2006, har en vinner av nominasjonsstriden talt her. I år harDonald Trump meldt sin ankomst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MotstanderenHillary Clinton er også invitert, men har ikke tatt imot tilbudet. Her har hun ingenting å vinne, men for så vidt heller ikke stort å tape. Noen solide skyllebøtter kunne hun dog fått hvis hun var her. Talerne kappes nærmest om å formulere de sterkeste advarslene mot henne.

Les også:

Jakter Trump-velgere i Israel

Skryter av kristne

Så kommer The Donald. Til anstendig jubel i salen skrider Trump sakte inn på scenen med sitt karakteristiske smale smil mens han klasker håndflatene sammen. Her går applausen i begge retninger.

– Det finnes ingen mer verdige, hengitte eller uselviske mennesker enn våre kristne brødre og søstre her i USA, sier Trump. En klappsalve stiger opp fra salen.

– Likevel håner og fornedrer mediene våre troende mennesker. Og dere forstår det. Hele tiden hører jeg fra bekymrede foreldre hvor mye vanskeligere det er for en kristen familie å oppdra barna deres i dagens mediemiljø, sier Trump.

– Riktig! roper en tilhører.

Lavmælt Trump

Blant evangeliske kristne har den republikanske kandidaten vært omstridt. Han er blitt beskyldt for å opptre egoistisk, arrogant og uanstendig. Det er også blitt innvendt mot ham at det politiske programmet er uklart og at han stadig har skiftet standpunkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utgaven av Trump som taler til de kristne aktivistene, er betydelig temmet sammenliknet med den som opptrådte i fri dressur i nominasjonskampen. Både formen og budskapet passer til publikumet.

– La meg si det rett ut: Med en Trump-administrasjon vil vår kristne arv bli verdsatt, beskyttet og forsvart som dere aldri har sett det før, erklærer han til ny jubel.

Han forsikrer at det også gjelder religionsfrihet, som han mener de kristne har fått mindre av.

– I dag er nasjonen vår splittet. Ingen liker å si det, men vi lever i en veldig, veldig splittet nasjon. Det vil være vår tro på Gud og hans lære, og på hverandre, som vil føre oss sammen igjen, sier han. Det utløser ytterligere ovasjoner.

USA:Ingen grunn til begeistring

De rette knappene

Så følger en liste over noe av det Trump mener de «kan gjøre sammen for å skape den amerikanske framtiden for alle». Løftene spenner over et vidt spekter, men treffer mange av de rette strengene i denne forsamlingen:

• Utvidet rett til å velge hvilken skole barna skal gå på, inkludert «homeschooling».

• Slutt på «katastrofale Obamacare» - som skal erstattes med «noen storartede, storartede alternativer, mye bedre helsetilbud, til en mye lavere pris».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Flere arbeidsplasser, færre reguleringer og slutt på dårlige handelsavtaler, som særlig skal gagne fattige, ikke minst afroamerikanere og hispanics.

• Skattekutt for alminnelige arbeiderfamilier.

• Konservative dommere til Høyesterett.

• Bedre omsorg for militærveteraner.

• Fortsatt rett til å bære våpen.

• Tøff tilnærming til USAs fiender i verden, som Iran, Nord-Korea og IS - og å bygge en nasjonal og internasjonal allianse radikal islamistisk terrorisme. De tre siste ordene sier han med trykk og pauser. President Obama har fått kritikk for ikke å ville bruke dette begrepet.

De største hjertesakene på denne konferansen - vern om ufødt liv og vern om det tradisjonelle ekteskapet - nevner han ikke med rene ord.

LES:Den uspiselige og den tungt fordøyelige

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen grenser

Duellanten Clinton får så hatten passer, særlig for sin utenrikspolitikk, men han frakjenner henne også generelt dømmekraft og oppriktighet.

– Hillary Clinton er uegnet til å bli presidenten vår, av mange grunner, sier Trump, og framkaller en av de kraftigste klappsalvene fra salen i løpet av talen.

Responsen er også upåklagelig når han lover å kjempe for amerikanske familieverdier.

– Familien må stå i sentrum for all kamp mot fattigdom, sier Trump.

Et av argumentene som verdikonservative har holdt imot ham, er at han er gift for tredje gang og har skrytt av sine sidesprang. Han vakte også reaksjoner da han i fjor sa at han ikke hadde bedt Gud om tilgivelse.

Nå framholder han gudstroen som USAs dypeste håp.

– Vi er alle like, og vi kommer alle fra den samme Skaperen. Hvis vi husker dette enkle faktum, da er framtiden vår virkelig uten begrensninger. Det er ingenting vi som amerikanere ikke kan gjøre, erklærer Trump.

LES:Samlet i sorgen, splittet i frykten

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eventyrlig framtid

Til slutt går han til Skriften.

– Det er et bibelvers som jeg har lest ofte, og jeg ønsker å gjenta det fordi jeg tror det er så viktig for det vi akkurat nå prøver å oppnå for landet vårt. Det er fra 1. Johannes kapittel 4: Ingen har noensinne sett Gud, men hvis vi elsker hverandre, lever Gud i oss, og hans kjærlighet blir fullkommen i oss, siterer Trump.

– Amen! roper en tilhører som er iført 1700-tallsuniform og dermed trolig identifiserer seg med Tea Party-bevegelsen.

Trump mener man må slutte å krangle om detaljer og begynne å «drømme om de store eventyrene som ligger foran for landet vårt».

– Sammen skal vi få Amerika til å tro igjen, vi skal få Amerika samlet igjen og vi skal gjøre Amerika storslagent igjen.

Mer om presidentvalget

Dagen-journalist Tore Hjalmar Sævik er i USA og dekker presidentvalget. Her er flere av sakene han har skrevet:

Reportasjereisen til USA er delvis finansiert med stipend fraFamilie & Medier.