De fire gjenværende kandidatene – Marco Rubio (t.v.) Donald Trump, Ted Cruz og John Kasich – møttes til debatt i Detroit torsdag. Foto: Rebecca Cook / Reuters / NTB scanpix

Alle mot Trump i republikansk debatt

Donald Trump ble angrepet fra flere hold da de gjenværende republikanske presidentkandidatene møttes til debatt torsdag. Temperaturen var høy fra start.

– Jeg er den voksne her på scenen, sa Ohio-senator John Kasich rett etter at Ted Cruz hadde sagt at det amerikanske folket neppe var interessert i å høre på «kranglende skoleunger».

Donald Trump klarte til og med å få inn en kommentar om sin egen penis, noe som trolig ikke har skjedd i amerikansk politikk tidligere. Anledningen var at Ted Cruz tidligere i uken sa at Trump har små hender.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er de små? Han sa det, og det betyr vel at det er noe annet som er lite, men jeg kan garanterte at det ikke er et problem, sa Trump.

– Romney var mislykket

Ikke uventet ble Donald Trump, som foreløpig har en solid ledelse, bedt om å svare på Mitt Romneys utspill torsdag. Den tidligere presidentkandidaten har bedt folk stemme taktisk, for å unngå at Trump får flertall før landsmøtet. Da blir det opp til landsmøtet å forhandle seg fram til en kandidat, underforstått en annen enn Trump.

– Romney var en mislykket kandidat. Det var bare pinlig for alle sammen, og nå vil han være med i spillet igjen, sa Trump.

En annen som den siste tiden har gått til frontalangrep på Trump – både politisk og personlig – er Marco Rubio, som tirsdag vant sin første delstat i nominasjonskampen.

– Han har latterliggjort alle med sine personangrep. Hvis det er noen som noensinne har fortjent den behandlingen, så er det Trump, sa Rubio.

Men til tross for den til dels skarpe tonen mellom Trump og de øvrige kandidatene, sier alle at de vil støtte ham dersom han blir partiets presidentkandidat. Og etter et øyeblikks nøling, sa også Trump at han vil stille seg bak den partiet velger, om det ikke skulle bli ham.

Fleksibel, men bare på noen punkter

Rubio lovet også å slå en strek over personangrepene og diskutere politikk heretter, noe det også ble tid til i debatten. Ett av temaene ble helsepolitikken, hvor Trump blant annet har tatt til orde for å reversere Obamas reform innen offentlige helsetjenester, den såkalte Obamacare.

– Hvis du ikke liker Obamacare, så husk at Trump betalte for den, sa Cruz og viste til at Trump tidligere har donert penger til politikere som stemte for helsepakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Trumps planer om en mur på grensen til Mexico ble et tema, og eiendomsmagnaten sa han ikke er særlig fleksibel på det punktet. Samtidig sier han at han har «myknet noe» når det gjelder visum til særskilt kyndige arbeidstakere. I begge tilfeller ble det vist til et møte med redaksjonen i New York Times, hvor Trump skal ha sagt at han ikke egentlig er så steil i innvandringsspørsmål som han fremstår i valgkampen.

Militærmakt og waterboarding

Sikkerhetspolitikk ble også diskutert. John Kasich tok til orde for å gå inn militært i Libya, hvor han mener IS har «gode vekstvilkår».

Trump gjentok på sin side ønsket om å gjeninnføre såkalt waterboarding – skinndrukning i forbindelse med avhør – og enda hardere avhørsmetoder. Waterboarding er ulovlig, og forsvaret har sagt at de ikke vil være med på slike avhør.

– De kommer ikke til å nekte meg. Hvis jeg sier at de skal gjøre det, så gjør de det.

Kan hindre flertall

Etter at Ben Carson innså at han ikke hadde en sjanse og trakk seg denne uken, er det nå fire kandidater igjen på republikansk side.

Trump leder, men han har ikke flertall på landsbasis, og det er fortsatt mulig å hindre ham i få flertall blant landsmøtedelegatene i juli.

I likhet med den første republikanske debatten i fjor, var det Trump mot røkla torsdag. For et halvt år siden var det få som tok ham alvorlig. Nå er det få som tør å la være.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ben Carson gir opp nominasjonskampenEngasjér deg!
Les også
Brende vil ikke mene noe om TrumpEngasjér deg!
Les også
Hvem skal ut?
Les også
Trump og Clinton vant flest delstaterFakta om delstatsvinnere på supertirsdag
Les også
Republikaner-topp fordømmer Ku Klux KlanEngasjér deg!