Tunge-trim på ekte rim

Morsom lek med ord kombinert med stor oppfinnsomhet. Det er Kristian Kapelruds diktsamling «Dippedangser og andre greier» i et nøtteskall. Å si at boken er utradisjonell, er ingen overdrivelse.


- Hva er dippedangser, Kristian?
- Tittelen på boka henspeiler på et dikt som handler om en tendens som er blitt nokså vanlig i språket vårt, nemlig at man ikke greier å ordlegge seg når man fører en samtale. Jeg prøver å gjøre noe morsomt ut av dette.
Diktet beskriver på en humoristisk måte dette fenomenet:

«Kan du gi meg greia der?»
spurte Tore blid og gla´.
«Mener du den saken her?»
«Nei», sa Tore, «langt ifra.»

«Send meg greia over der!»
«Hvilken greie lissom da?
Er det denne saken her?»
spurte Børre likeglad.

«Nei, den dingsedangsen der!»
Tore pekte bort igjen.
«Åh ja, dingsedangsen her!»
svarte Børre til sin venn.

«Nei, den dingsen bak den saken
under tingen ved den greia!»
Tore klødde seg på kjaken.
Dette kunne man bli lei'a!

(Utdrag fra diktet «Dippedangser og andre greier».)

Noe særlig dypere enn det er det ikke, forklarer Kristian Kapelrud. Han ser ikke bort fra at han har skapt et nytt ord, men har ikke tenkt å få det godkjent hos Norsk Språkråd.
Rim, rytme, humor og ordlek er trofaste gjengangere i diktene. Noen av diktene er tydelig inspirert av André Bjerke.
? Jeg liker å utfordre meg selv, og det var vel det som inspirerte meg til å skrive dikt. Jeg synes det er gøy å leke med ord og å sette min egen oppfinnsomhet på prøve, sier Kapelrud.
Diktene egner seg godt for høytlesning, og boken har en blanding av vers med og uten direkte kristent innhold.

Andre bok
Dette er det andre bokprosjektet fra Kapelrud, som til daglig er grafiker i Magazinet. I sin forrige bok, «Evolusjon, oppleste og vedtatt?» - også den på Lunde forlag - tok han et oppgjør med Darwins teorier, basert på en artikkelserie som gikk i avisen. Også denne gangen har han illustrert boken selv. Men nå er det ikke de dype, eksistensielle spørsmål som er tema.

- Når folk tenker på dikt, tror jeg de ofte assosierer det med tunge, følelsesladde vers som rører ved menneskets indre. Med denne boken ønsker jeg først og fremst at folk skal ha det moro og le. Samt få en utfordring i å henge med uten at tungen krøller seg, sier han.
Og det kan jo bli vanskelig nok når dikteren bevisst har gått inn for å legge en felle eller to for leseren.
- Jo da, jeg har konstruert noen vriene vers, for eksempel med flest mulig U-er, eller mange enstavelsesord med dobbel konsonant. Da må man holde tungen rett i munnen.

Utradisjonelt
Kristian Kapelruds nye bok er blitt behørig langt merke til av lokale og regionale medier på Østlandet, som har gitt boken god omtale.
- Det blir vel oppfattet som litt utradisjonelt i kristne sammenhenger. Men jeg har alltid beundret de som har klart å lage muntre ting ut av et kristent tema. Nå handler det meste i denne diktsamlingen om ting som alle mennesker kan kjenne seg igjen i, uansett om de er troende eller ikke, avslutter forfatteren.

Du finner flere smakebiter fra boken på:
http://www.lunde-forlag.no/dippedangser.html

Per Ole Aalberg