Treg politietterforskning bekymrer statsadvokaten

Én av fem volds- og vold­tekts­sa­ker hos Oslo-po­li­ti­et har lig­get i mer enn ett år. Stats­ad­vo­ka­ten i Oslo er be­kym­ret for den lange saks­be­hand­lings­ti­den.

I fjor lovet jus­tis­mi­nis­ter Grete Fa­re­mo (Ap) ras­ke­re be­hand­ling av volds- og vold­tekts­sa­ker. Hun viste til en rekke til­tak. Tall Af­ten­pos­ten har inn­hen­tet, viser at ut­vik­lin­gen går mot­satt vei.

Bare i Oslo lig­ger 688 volds- og sek­su­al­for­bry­tel­ser som ikke er på­tale­av­gjort per mai 2013. 133 saker - én av fem - har lig­get i mer enn ett år. I snitt går det 50 dager etter at sa­ke­ne er fer­dig etter­fors­ket til po­li­ti­et tar en av­gjø­rel­se om å reise på­ta­le.

Reagerte
Stats­ad­vo­kat­em­be­tet rea­ger­te på hvor mange gamle saker det fant i skuf­fe­ne da det un­der­søk­te for­hol­de­ne ved sek­sjon for volds- og sek­su­al­for­bry­tel­ser ved Oslo po­liti­dis­trikt i mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sa­ke­ne er blitt lig­gen­de fordi de hadde tapt kam­pen om prio­ri­tet mot nyere saker. Flere av sa­ke­ne var blitt til dels over­ras­ken­de gamle, skri­ver Oslo stats­ad­vo­kat­em­be­te i til­syns­rap­por­ten.

Selv om mange av sa­ke­ne er kom­pli­ser­te, store og vans­ke­li­ge, mener stats­ad­vo­ka­te­ne dette ikke er noen unn­skyld­ning.

- På­tale­grup­pen bør ana­ly­se­re egne ar­beids­ru­ti­ner for om mulig å kunne bidra yt­ter­li­ge­re til at den to­ta­le saks­be­hand­lings­ti­den på sek­sjo­nen kor­tes ned, mener stats­ad­vo­ka­te­ne.

30 nye saker i måneden
459 sek­su­al­for­bry­tel­ser ble etter­fors­ket ved sek­sjon for volds- og sek­su­al­for­bry­tel­ser i Oslo i fjor.
I til­legg kom­mer grove volds­sa­ker, drap og draps­for­søk. Målt i an­tall saker og al­vor­lig­hets­grad er sek­sjo­nen en av de vik­tigs­te i po­li­ti­et. Aldri før har flere vold­tek­ter og sek­su­el­le over­grep vært under etter­forsk­ning. Hit­til i år er ni­vå­et om­trent like høyt, med over 30 nye saker i må­ne­den. (©NTB)